Евгения Ташева, Сдружението “За Земята“: Нямаме надеждна информация за отпадъците у нас

- Advertisement -

„За мен е очевидно, че съветниците и на премиера, и на министъра на околната среда не са им дали добра представа нито за състоянието на управлението на отпадъците на околната среда, нито за наскоро влизащите в сила европейски изисквания задължителни и за България“ посочи в „Преди всички“ по БНР Евгения Ташева от Сдружението “За Земята“ във връзка с почистването на нерегламентираните сметища у нас.

Коментарът и е и по повод разчистването на плаващото сметище в река Искър до ВЕЦ „Своге“. Ташева допълни:

„Какво имам предвид – данните от замърсяване по цял свят сочат, че пластмасовите отпадъци представляват преобладаващата част от това, което изтича в околната среда – това са пластмасовите бутилки и стигаме до този закономерен абсурд, при който се плащат около 300 лв. на тон обществени средства, буквално, за да се изхвърлят на сметището пари, което представляват всъщност пластмасовите бутилки, защото от материалът, от който те са направени, представлява ценна суровина за рециклиращата промишленост.Снимка: архивСнимка: архив БНР

У нас за жалост в България все още не действа задължителна електронна информационна система за наблюдение за отпадъците, тя действа само за вноса на отпадъците. И ние нямаме надеждна информация за отпадъците у нас.

За такава система настояваме и ние и бизнеса от години, а тя е изградена, но не се пуска и не е още задължителна, но поне знаем вече колко струва едно почистване, което ще послужи за определяне на по-големи задължения на производителите занапред.

А това е и част  от новата европейска директива, която цели да намали щетите върху околната среда и човешкото здраве от еднократните пластмасовите изделия. Тази директива не вменява повече отговорности на кметовете или потребителите, а на потребителите.“ Това поясни още Ташева.

„За всички тези отпадъци, които видяхме в сметището край Своге, потребителят е заплатил такса още при закупуването, която следва да послужи за тяхното разделно събиране и рециклиране, обаче за всеки такъв отпадък, който не е събран разделно, ние плащаме втори път като данъкоплатци.“

Ташева коментира, че така с тази прибрана от производителите екотакса работа така и не се свършва – и ние заплащаме после още веднъж с обществен бюджет.

„Това положение ще стане още по-несправедливо, когато догодина влезе в сила новият начин на заплащане на такса смет – тази такса за нас потребителите неминуемо ще се повиши“.

Източник: БНР

Прегледана: 41479

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече