Водевилът на Кралев – как спортният министър демонстративно погази анкетата за „Спортист на годината“

- Advertisement -

Че при политиците няма принципност, когато преследват някакви интереси, е ясно отдавна. И май не бива да се учудваме кой знае колко, че и спортният министър Красен Кралев се придържа към това поведение, при това не от вчера.

Така беше, когато той с апломб се похвали през март 2020 г., че правителството е отпуснало 25 млн. лв. за изграждане на физкултурни салони в 50 училища. Явно разчиташе на късата памет на хората. Защото всъщност изграждането на физкултурни салони бе един от опорните пунктовe в кампанията на ГЕРБ за парламентарните избори през март 2017 г. И самият Кралев при започването на втория си мандат обяви помпозно как за това ще се дадат 130 млн. лв… За да се похвали още по-помпозно почти 3 години по-късно с отпускането на едва 19% от обещаното.

Така беше, когато миналия януари не пожела да увеличи мизерните държавни субсидии за спортуване на децата в детски градини и училища (2 лв. на дете в градина и 3 лв. в учебно заведение), макар да бе вкарал по принцип за промяна в Министерския съвет съответното постановление. А сега, с наближаването на поредните избори, изведнъж реши, че внесеното от самия него Постановление 46 „не изпълнява в цялост приоритетите на държавата“ за физическа активност на учащите се и великодушно увеличи въпросните субсидии (съответно на 3 и 5 лв.). Надали ще закъснее и хвалбата по случая.

Така беше и съвсем наскоро, когато министърът обяви първо във Фейсбук (по подобие на началника си Бойко Борисов), че срещу 120 млн. евро смята да строи чисто нов спортен комплекс на мястото на съществуващия и оставен от неговото министерство да се саморазрушава плувен център „Червено знаме“ в София. Като при това нагло подчерта, че ММС многократно се е доказало като отличен стопанин

Така стана и при последния водевил, който организира, за да посочи свой личен Спортист на годината. За сцена послужи поредното издание на организираната от ММС и подчинения му Български спортен тотализатор „Нощ на шампионите“. 

На нея за спортисти на 2020 г. в България бяха обявени боркинята Миглена Селишка (еврошампионка) и джудистът Ивайло Иванов (европейски вицешампион). И съответно възнаградени със солидни премии от тотото (по 25 000 лв.) и снимка „пред строя“ със самия Кралев. Разбира се и те, и останалите премирани от министерството не пропуснаха да благодарят лично на спортния министър за всичко, което са постигнали в спорта…

За организаторите на пародията нямаше никакво значение, че в края на декември за 63-ти път (!) се проведе традиционната анкета „Спортист на годината“, в която се прави допитване до спортните медии от цялата страна. Участваха 82-ма журналисти от 40 медии, които избраха за №1 на 2020 г. тенисистката Цветана Пиронкова. А нейни подгласници станаха европейският шампион по класическа борба Едмонд Назарян, боксьорът Кубрат Пулев, световната шампионка по самбо Мария Оряшкова и 17-годишният плувец Йосиф Миладинов, който подобри няколко държавни рекорда при мъжете.

Няма грешка – в най-добрите петима за годината ги няма нито Селишка, нито Иванов, които Кралев провъзгласи за най-добри спортисти на България по незнайно какви критерии или просто по симпатии. Това беше демонстративно пренебрегване на традициите и на вота на хората, които вече 63 години гласуват за най-добрите спортисти на страната.

Да, „Нощ на шампионите“ не е официална класация и няма тежест. Спортист на 2020 г. е и ще остане Цветана Пиронкова. Но водевилът на Кралев от неделя вечер бе показателен. Досега спортното министерство, респективно тотализаторът, неизменно отчиташе традиционния вот на медиите. И при раздаването на премии винаги биваше уважен и награден и победителят в анкетата „Спортист на годината“. Тази година това не стана.

Най-вероятно камъчето в обувката на Кралев бе фактът, че правата за организиране на допитването се държат от „Нове Холдинг“ – компанията на укриващия се в Дубай Васил Божков. Което по никакъв начин не променя историята и традициите на анкетата. А тя ще съществува и дълго след като Кралев вече няма да обитава кабинета на третия етаж в Спортната палата. И победителите в нея ще се помнят, докато за Красен Кралев като министър на спорта е съмнително.

РЕЦИДИВИ

В края на 2018 г. пламна скандал в българския спорт, след като онлайн агенция „Блиц“, подкрепена от ММС „и лично от министър Красен Кралев“ (както бе анонсирано), обяви класация „Най-добър млад спортист на България“. Спортното министерство дори осигури логистична подкрепа, сформирайки комисия от свои експерти, които да селектират и номинират „15 млади спортисти на възраст до 18 г. със сериозни успехи през изминаващата година“.

Само че още 7 години по-рано анкета със същото име бе основана и организирана неизменно от специализирания сайт за детско-юношески спорт ViaSport.bg (на медийна група S Media). Оттам реагираха с остра декларация и се заканиха да заведат съдебни искове към „Блиц“ и ММС, понеже притежават правата върху марката „Най-добър млад спортист на България“.

От „Виа Спорт“ припомниха, че в анкетата им гласуват спортни журналисти от цяла България, а още първото ѝ издание (2011 г.) е с подкрепата на ММС. Самият Кралев е участвал в церемонии по награждаване на лауреатите през годините. Това обаче не му попречи да подкрепи алтернативната анкета.

„Дали пък това, че сме го изпреварили с цели 7 години, не е подразнило спортния министър и той се опитва отново да си направи PR, приписвайки си чужди заслуги?!“, попитаха тогава от ViaSport.bg, откъдето все пак проведоха поредната си анкета и победител в нея стана лекоатлетката Александра Начева.

Никой от спортното министерство не отиде да награди легитимния победител – Начева, но затова пък Кралев лично връчи наградата на лауреатите на алтернативната анкета (с вот на потребители в сайта на „Блиц“) – акробатите Мирела Костадинова и Панайот Димитров=

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 43391

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече