На изпроводяк: Каракачанов ударно продава 40 имота, собственост на Министерството на отбраната

- Advertisement -

Сред тях има магазини в София, парцели във Варна, земя с по над 10 сгради и укрития в Търновско и Врачанско

Министерство на отбраната продава 40 имота, като иска за тях над 12 млн.лв. Това става ясно от две заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, публикувани на сайта на ведомството. С тях се обявяват търгове с тайно наддаване за продажба на недвижими имоти – частна държавна собственост, които са в управление на МО.

Сред продаваните имоти има както магазини в София, така имоти в Търновско с по над 10 сгради върху тях или пък укрития във Врачанско. В списъците са имоти и в Шумен, Търговище, Пловдив, Ловеч, Монтана, Благоевград или в населени места край тях. 

Някои от продаваните застроени площи се предлагат с цени от над 1 милион лева. Така например се продава имот в гр.Гоце Делчев, м.„Забурдата“, с площ 219,695 дка, застроен с 3 сгради за сумата от 1 017 000 лв. 1 353 700 лв пък се иска за поземлен имот в с.Игралище, общ. Струмяни, обл. Благоевград, на който има и 22 сгради. Имоти за над 1 млн.лв се продават и в град Дебелец, Търновско и в монтанското село Габровница.

Интересни изглеждат магазините в София, имотите в село Оброчище, община Балчик, намиращо се в близост до Албена, Кранево, Златни пясъци, както и два имота във Варна – в местностите.„Арабтабия“ и „Аязма“. Последните два са за общо 1,5 млн.лв. Продават се дори имоти в с. Соколаре, общ. Бяла Слатина, които са обявени като общо 11 укрития.

Закупуването на тръжна документация и огледите на всички предлагани имоти са от края на януари до средата на февруари, а самите търговете са предвидени за края на февруари и началото на март.

Обичайно ръководството на МО обяснява тези големи продажби с отпадналата необходимост от имотите, както и че трябва да се плаща прекалено много за охрана.  Само преди година обаче точно такива сделки станаха повод за голям скандал, който стигна и до парламента. Той гръмна след обвинения на „Атака“ срещу бившите партньори в „Обединени патриоти”. Хората на Волен Сидеров твърдяха, че МО разпродавал масово на занижени цени. „Става въпрос за апетитни имоти по Черноморието, в промишлени зони, в идеалния център на градовете, които са продадени в пъти по-евтино”, твърдяха от „Атака“. Те посочиха конкретни сделки в община Пловдив, в община Несебър и в община Русе

В началото на март м.г. бе извикан да дава обяснения в Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той нападна опонентите си, че търсят политически девиденти и представи статистика, според която за периода 2001-2008 г. са продадени общо 392 имота, които въоръжените сили вече не използват, а от 2009 г. досега – 196 имота. По негово време били най-малко – едва 16 имота от 2017 г.. „Споменавате острови, полуострови, архипелази, жълти павета – бъркате се, вероятно, с Крим или Чукотка … Сравнителният анализ показва ясно, че по времето, когато аз съм бил министър, няма свръхпродажба на имоти”, обяви тогава военният министър.  И се похвали, че бил първият шеф на ведомството, който изкупува обратно  имоти – 56 декара, предадени на община Поморие, и 6 имота в Пловдив, обхващащи общо над 90 декара.

Последва оправданието, че само охраната на имотите с отпаднала необходимост струва на държавата милиони левове годишно, През 2017 г. за тази цел са изразходвани 15 477 000 лв., през 2018 – 17 341 000 лв., а през 2019 г. – 19 436 000 лв. „Сумата нараства, защото нараства и минималната работна заплата”, обясни военният министър.

Пак по онова време Каракачанов твърдеше и че Министерството на отбраната планира да строи жилища за военнослужещите в големите градове, като преотстъпва право на строеж върху собствени имоти на предприемачи срещу готови апартаменти. Според идеята имотите на МО, на които могат да се строят жилища, ще се обявят с публична процедура, на която фирми ще обявяват какъв процент от бъдещите жилища ще бъдат дадени на министерството и до каква степен ще бъдат завършени. Министърът смяташе, че поне 25% от застроената площ може да бъдат жилища за армията.

Каракачанов даваше пример с имот от 54 дка в столичния квартал “Обеля” – към бъдещия комплекс можело да се добавят детска градина и училище, тъй като в София има и проблем с детските ясли, който допълнителни намалява мотивацията за започване на работа в армията или преместване на военнослужещи от други места. “Само в София 1200 са картотекираните нуждаещи се от жилище, а в цялата страна са 3324,” каза Каракачанов. 

Министерството на отбраната дава 150 лв на месец за наем на военните. “В Ямбол с тях се покрива половината от наема, а в София не може да се покрие и четвърт,” обясни военният министър. Такива имоти, които са били дадени на община Пловдив вече са върнати на министерствотото, тъй като общината не е направила нищо върху тях. Каракачанов добави, че в София има такива 8-9 имота в София и 6 в Пловдив. В Поморие, където няма нужда от жилища, можело да се построи почивен дом или старчески дом.

До този момент не е официално известно да са построени жилища за военни по рекламираната от военния министър схема.

Към нaчaлoтo нa 2020 г. военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт ca били oбщo 1172. Oт тях 122 мaгaзинa и пoдблoкoви прocтрaнcтвa и 1052 вoйcкoви тeрeнa кaтo бивши кaзaрми, cклaдoви рaйoни, пoлигoни, лeтищa и cъпътcтвaщa инфрacтруктурa към тях.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 42483

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече