Управляващите (раз)решиха: Неграмотници и бивши престъпници ще стават частна охрана

- Advertisement -

По инициатива на ГЕРБ парламентът прие на първо четене поправки в Закона за частната охранителна дейност, които премахват всички смислени ограничения при назначаването на служители в частните охранителни фирми. Ако промените бъдат приети окончателно, за охранители ще могат да бъдат назначавани и осъждани лица след настъпването на тяхната реабилитация и хора, които нямат средно образование, т.е. са функционално неграмотни.

В момента секторът подлежи на специални ограничения. Всеки, който иска да стане охранител, трябва да си извади специално свидетелство за съдимост, че никога не бил осъждан, каквото се изисква за полицаите и магистратите.

Охранителите задължително трябва да имати завършено средно образование. Това е наложително, защото те трябва да са способни да разберат най-малкото правната рамка на своята професия, която е твърде чувствителна и засяга човешки права. За много охранители е задължително да разбират сравнително сложните планове за охрана на лица и обекти, както и да имат изрядна репутация.

Предизборните помени в закона засягат един от най-големите икономически сектори в държавата. По последни оценки на работодателските организации с частна охранителна дейност в страната се занимават над 100 000 души. Това означава, че един на всеки 25 икономически активни българи е зает в сектора на частната охрана. Дейността на охранителните е силно централизирана, а шефовете на частните охранителни фирми имат огромна полза от поправките в закона. Поради тази причина ползите от предизборната активност на ГЕРБ по темата е лесно обяснима.

През последната година нашумяха и методите на работа на частната охранителна фирма „Делта гард“, която бе осветена от разследването на Антикорупционния фонд – „Осемте джуджета“.

Промените в закона са внесени в средата на януари тази година от група депутати от ГЕРБ, включително Маноил Манев, който е острие в управляващата партия по въпросите на частната охрана. Според него гардовете, които са на терен и пазят имущество, нямат да имат право да осъществяват тази дейност, ако имат дори само криминална регистрация в МВР. В общия случай обаче служителите на охранителните фирми се назначават след изваждане на свидетелство за съдимост и показване на разрешително за притежаване на оръжие, ако работата го изисква.

Намаляването на изискванията за образованието на охранителите се правелозаради липсата на работна ръка. „Защо беше забранено да работят хора безсредно образование? Защото имаше работна ръка. А сега има строителни и селскостопанскиобекти, които са замразени и всъщност се охраняват от пазач“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Нищо политическо не се търси в този законопроект“, каза Манев. Той обясни, че няма конфликт на интереси, защото не е занимавал през последните повече от 20 години с охранителен бизнес.

Депутатът от ГЕРБ каза, че има хиляди осъждани българи, които нямат нищо общо с криминалния контингент и могат да влязат в бранша. Това са хората, осъдени за престъпления по непредпазливост, каза Манев.

Текстовете за реабилитираните лица са подложени на дебат и не е задължително да бъдат приемани„, обясни още той. Вариантите били два – пълното им отпадане или подробно разписване в закона реабилитирани за какви престъпления могат да са собственици на охранителни фирми.

Манев обясни, че законопроектът се обсъжда от близо година и половина, а през това време са проведени 15 срещи с бранша във всякакви формати –с участието на прокуратурата, полицията, депутати, асоциации на охранителните фирми. От неговите обяснение се разбра, че промените се готвят от 2019 година и се внасят точно преди изборите.

„Променя се бизнес средата в България.Започва да има повече предприятия, търсят се повече охранители“, обясни Манев защо критериите за наемане на служители трябва да се смекчат в условие на пандемия и намалена икономическа активност.

Иван Иванов от БСП зададе въпроса как ГЕРБ си представят охранителите след проемането на тези поправки.

„Това означава хора, осъждани за куп престъпления като рекетьорство, убийства, наркопласьорство да могат легално да влязат в охранителния бизнес. 90-те години имаше сума ти лица, хора, рекетирали и трошили ръце,организирали побоища. Сега като са им изтекли присъдите им отваряме вратата към легалния бизнес“, коментира той.

Тодор Байчев от БСП напомни за Георги Енев, който бе осъден за ограбване на инкасо автомобила си.Сега неговата присъда изтича и ще може пак да влезе в бизнеса.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда още охранитените фирми да могат да наемат подизпълнители при изпълнение на поръчки.

Преди три години Маноил Манев бе сред основните защитници на друга скандална поправка в същия закон. Целта бе да се позволи на кметовете да наемат охранители, които буквално да вършат работата на полицията. Това предизвика опасения, че ГЕРБ може да превърне някои села и градове във феодални владения, извън контрола на демократично избраните институции. Проектът бе атакуван пред Конституционния съд от президента и главния прокурор и логично бе обявен за противоконституционен.

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 43792

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече