Божков се закани: Ще вадя още неща срещу властта, но точно преди вота

- Advertisement -

Пеевски и Борисов са сиамски близнаци, а аз ще осъдя държавата за милиарди, твърди бизнесменът от Дубай

Ще извадя още конкретни неща срещу властта, но точно преди вота. Това обеща в интервю на живо пред предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР Васил Божков. „И аз ще бъда малко политик и ще извадя необходимото в подходящия момент“, добави той. От думите му стана ясно, че това било обмислен прийом, защото „хората помнят винаги последното“.

Ще участвам със сигурност в предстоящите избори, дори ако се наложи да ползвам друга партия мандатоносител„, добави намиращият се в Дубай бизнесмен пред водещата Силвия Великова. Той излъчваше интервюто в профила си във Фейсбук. Видя се, че се намира на тераса над морето.

Божков обяви, че властта се опитва да му пречи всячески да участва в изборите и затова било отложено делото по регистрацията на неговата партия „Българско лято“. „Но ние ще намерим партия мандатоносител, ако се наложи“, увери той. На въпрос коя ще е тази партия, която би се обвързала с неговото име, той заяви, че няма да я назове, но имал дори няколко предвид. 

Божков обяви, че ако партията му предложи да е в листата за изборите, той ще се съгласи и ще участва. Бизнесменът се обяви за човек с мисия – преди правел олимпийски шампиони, после събирал културното наследство на България, а сега мисията му била да отърве българския народ от хунтата. „Аз имам възможност, мога да го направя, обикновеният българин по-трудно ще може“, каза Божков и добави, че „времето на революциите отмина, всичко става през изборите“. На въпрос дали това означава, че се е отказал от подкрепа за протестите, той заяви, че с протестите само се сваля власт, после обаче пак идват избори, с които властта се взема. Божков обяви, че разпространените записи с неговия глас, в които се чува как той дава пари и организира хора за протести, са монтирани.

Бизнесменът твърди, че ще се бори за победа на изборите и се цели в мнозинството.

На практика той повтори много от тезите си, които разпространява чрез профила си във Фейсбук през цялата година, в която се намира в Дубай, задочно обвинен от българската прокуратура за 19 престъпления. Сред тези обвинения са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и към убийства, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

Той не се признава за виновен по нито едно от обвиненията и смята, че е жертва на план за неговото унищожаване от страна на Борисов и прокуратурата. „При мен има тотално нарушаване на закона,  дори никой не ми е казал, че съм обвиняем, никой не ме е търсил, нямам призовка, не се крия!“, каза той днес.  На директен въпрос защо тогава не се върне в България, Божков заяви, че не може да напусне границите на Дубай, тъй като с него се извършвали процедури по българското искане за екстрадиция и за издирването му от Интерпол. „Ако напусна сега, ще е незаконно“, въпреки че много му се искало да се прибере.

Бизнесменът обясни, че продължава да живее с пари, които му дават приятели. „Неистово се стараят до мен да не стигат пари, пак разчитам на приятели, трябва ми милион, трябват ми два, дори не ме питат кога ще ги върнат, дори виждат, че може и да не им ги върна“, разказа Божков.

Той припомни, че е подал сигнал в прокуратурата, в който изложил всичко, което му се е случвало през последните години, за това как е писан закон в негова полза, как му казали да вземе „Левски“, за паметната бележка, за даването на суми на Борисов и Горанов, как му поискали половината бизнес, как отказал. „И никой до този момент нищо не е направил по този сигнал“, каза Божков. Той дал сигнала и доказателствата и на европейски и американски адвокати, които казали, че с тези доказателства „всички влизат в затвора“.

На многократно поставяния от водещата въпрос дали и той не е извършвал престъпления, като е плащал подкупи в огромни размери, Божков постоянно бягаше от отговор. Първо обясни, че за него това не били подкупи, а рекет, че той не си е осигурявал спокойствието, а съществуването си, че като отказал да дава, тръгнали да го унищожават. После обясни, че бил дал на управляващите повече от твърдяните преди 60 млн.лв. „Платил съм си данъците, не съм ощетил никого, решил съм да ги давам, за да съществувам, това са моите пари, можех да ги изям и изпия“, каза Божков.

На пореден въпрос дали според него все пак даването на тези пари не е престъпление, той каза: Добре, вие какво искате да кажете,?! Добре виновен съм, че съм давал подкупи, ама сега говорим за другите, за мен това си беше рекет.

На въпрос кога е разбрал, че се краде от европейските пари, както твърди, щом  и той е участвал в такива проекти, Божков обясни, че при първото си правителство Борисов казал, че ще дава с 10 на сто по-малко на фирмите. „Ние не се съгласихме да плащаме и аз излязох от този бизнес“, заяви той, визирайки участието си в пътното строителство.

Унищожиха бизнеса ми, защото се страхуваха, понеже не съм бил никога от тях, а съм бил между тях. Моят бизнес е съществувал въпреки политиците, а не благодарение на тях“, подчерта Божков и добави: „Борисов и Пеевски даваха пари за „Левски“, спряха да дават, закъса отборът, казаха ми да го взема, защото знам. Когато се захвана с нещо, го правя добре… Пеевски без Борисов не може да съществува, както и обратното. Не трябва да се демонизира само единият, те са свързани като сиамски близнаци – пада ли единият, пада и другият.  Купиха си телевизия, сложиха си прокурор, държат цялата администрация, опитаха се да завладеят съда. На върха са те двамата… Когато се вземе политическата власт, този модел може да бъде сменен“.  Според Божков няма нищо вярно, че имало проблеми между Борисов и Пеевски.

„Искаха да ме унищожат, а сега ще осъдя държавата сигурно за няколко милиарда, които ще платят пак хората“, каза още бизесменът. За политическия си проект бе пестелив – ще промени системата и икономическата среда, ще се вдигне стандартът и така всеки ще има доход над 1500 евро. „Много е просто“, заяви бизнесменът.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 44043

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече