Ревизоро си отдъхна: питейна вода по Черноморието има, голям фекален разлив – не

- Advertisement -

Питейна вода за Черноморието има, глобени за последната авария на фекалния тръбопровод във Варна няма, самата авария е малка. Всичко това съобщи днес след инспекция в Източна България министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро. Констатациите и казаното от него са в ярък контраст с бурята, която заформи самият той предварително по същите теми.

В Бургас  

Ревизоро (придружаван от заминистъра на МРРБ Николай Нанков) посети най-напред южния град и там окончателно „закри“ водната криза по морето. Падналите през последните седмици дъждове вдигнаха повече от два пъти нивото на язовир „Камчия“. Затова Димитров обяви, че воден режим в Бургас и Варна няма да има през следващата година и половина, дори при силен туристически сезон. Достатъчно ресурс за промишлени цели имало и в „Цонево“. А заради евентуалната водна криза по морето Ревизоро бе посветил последните няколко месеца на луди скандали с колегите министри Петя Аврамова и Десислава Танева. Хокаше и шефовете на ВиК-дружествата във Варна и Бургас. Обвиняваше ги, че бездействат и проспиват проблемите по морето, предупреждаваше за „нов Перник. Засегнатите му отвръщаха напоително. Днес обаче видимо укротеният Ревизоро се разходи усмихнат в региона с един от опонентите му – шефа на бургаското водно дружество Ганчо Тенев.

Практически Ревизоро бе прав да недоволства, защото засушаването бе изпразнило „Камчия“. Сега обаче вода ще има и за по-дълъг период от година и половина, защото дъждовете продължават, а още не е настъпил същинският сезон на пълноводието. Отделно от това Варна, освен от „Камчия“, черпи вода и от девненските извори. 

Димитров обясни още в Бургас, че продължава ремонта на язовирите „Ахелой“ и „Порой“, които ще се ползват за аварийно снабдявне на Бургас. Проектът вече няма да се изпълнява в спешен порядък. В „Порой“ имало вода за 22 години, а в „Ахелой“ – за 18 години.

Във Варна

Все пак в морската столица Димитров даде да се разбере, че не е простил на местния ВиК – шеф. Министърът каза, че би уволнил Валентин Вълканов, ако зависело от него, защото не реагирал при многобройните предупреждения за рискове пред питейната вода. Но пък по повод новия фекален разлив от тръбопровода под Варненското езеро Ревизоро бе значително по-мек. За аварията се разбра миналата седмица, след което Димитров мигновено разтръби, че произшествието е укривано, сравни го с екокатастрофа и назначи проверка.

Резултатът й обаче констатирал вече известното: ВиК – Варна (ползвател на тръбата) известява общината (собственик) веднага след анамалии в уредите, после общината се обажда на фирмата, която работи по съоръжението (то все още е в ремонт); пращат се водолази, които удостоверяват проблема. Поради лошото време подводната проверка не е могла да се извърши веднага, откъдето идват и впечатленията за укриване. Ревизоро днес се съгласи, че няма укриване. А и самата авария не била голяма, идело реч за леко пропукване – вследствие нормите за чистота показали малко отклонение и се възстановили след няколко дни.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 42506

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече