ГЕРБ поиска държавен монопол и за хазартната игра „Кено“

- Advertisement -

Промените в Закона за хазарта са внесени в петък от група народни представители от ГЕРБ начело с Менда Стоянова

Бюджетната комисия в парламента ще гледа днес промени в Закона за хазарта, с които се въвежда държавен монопол върху играта кено.

Кеното е хазартна игра с числа, подобна на бинго или лотария, която е популярна в съвременните казина, но не и в България. Пред „Медиапул“ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочва, че в момента няма издаден действащ лиценз за тази игра у нас.

В такъв случай остава неясно защо се налага тази спешна промяна в Закона за хазарта, тъй като тя е вкарана в преходните и заключителните разпоредби на измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, след първото му четене.

Промените в Закона за хазарта са внесени в петък от група народни представители от ГЕРБ начело с Менда Стоянова.

С тях условията за издаване на лиценз за кено се приравняват с тези за тото и лото, като в мотивите се посочва, че досега уредбата на тази игра е била оскъдна и не е имало яснота кога следва да бъде поискан и издаден лиценз за кено. Също така се уеднаквяват и изискванията за доказване на инвестиции при кено като тези за лото игрите – не по-малък от 1 000 000 лв.

Освен това с промените в Закона за хазарта се дава и по-прецизна формулировка за играта бинго.

Като цяло спешно внесените промени в този закон са аргументирани с неясноти в тестовете, които „могат да създадат ситуация на злоупотреба“. Анализатори веднага направиха паралел със скандала около лотариите на Васил Божков. Именно заради неправилно тълкуване на закона компаниите му бяха облагали с по-ниска такса в сравнение с тази на Българския спортен тотализатор, при което държавата бе ощетена с близо 700 млн. лв. Преди година лицензите на лотарийните игри на Боржков бяха отнети, а провеждането на такива игри бе одържавено.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 44817

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече