Обрат: Делото за „Царските конюшни“ приключи с оправдателни присъди

- Advertisement -

Специализираният наказателен съд оправда днес бившия областен управител на София Веселин Пенев по делото за продажбата на т. нар. „Царски конюшни“. Това потвърди пред „Сега“ адвокатът му Менко Менков. Спецсъдията Пламен Панайотов е оправдал и подсъдимата с Пенев оценителка Юлия Димитрова-Цекова. Менков допълни, че съдът е обявил, че деянията на Пенев са несъставомерни.

Прокураратурата изправи Пенев пред съда по обвинение за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7,5 дка от т.нар. „Царски конюшни“ е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността им и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет, твърдеше прокуратурата в обвинението.

Веселин Пенев, снимка: „СЕГА“

Пенев беше обвинен и че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м. в столичния район „Изгрев“. Общата щета за бюджета е според  прокуратурата е над 10,3 млн. лева.

Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

Обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата. Делото пред първата инстанция продължи две години, след като преди това минаха още две, докато започне по същество.

Присъдата на спецсъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред апелативния спецсъд. „Сега“ потърси и съдия Пламен Панайотов, но той коментира единствено, че ще обяви в срок мотивите за решението си.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 44014

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече