Експерт: Някъде личните ви данни се продават като стока и легален бизнес

- Advertisement -

Платформи като Facebook и поверителност на личните данни са почти несъвместими. Това коментира Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, в Bloomberg.tv

В момента, в който имате една безплатна услуга, каквато е Facebook, която ви дава достъп до милиони услуги, до данни от цял свят, до споделяне на съдържание, до стриймване в реално време, това означава, че стоката е самият потребител„.

„Уязвимостта, която бе открита в Linux е била твърде дълго свободно в интернет – приблизително от 2011 година. Много малко хора могат да кажат дали тази уязвимост е била ползвана, колко точно е използвана и по какъв начин“, заяви Спас Иванов.

Средният период за откриване на подобна уязвимост при системите с отворен код е около четири години. При системите със затворен код например, този период е между 180 и 250 дни, така че и там нещата не са толкова розови“, коментира Иванов.

Той допълва, че проблемът със сигурността е действително много голям.

„В повечето случаи хората, които произвеждат такъв отворен код, рядко си дават сметка за възможните последствия.“

Илиев припомня и скандала между Cambridge Analytica и Facebook от 2018 г., когато компанията за анализ на данни завладя поверителната информация на много потребители на социалната мрежа.

„Още тогава Facebook въведе по-строги правила и всъщност има доста специфични изисквания към разработчиците относно това какво могат да виждат и по какъв начин могат да достъпват нашите данни“, посочва той.

„Има голяма диспропорция в правата на потребителите и правата на разработчиците, когато става въпрос за тези, които се намират на европейска територия и тези, които се намират извън нея. В Европа има GDPR, който е доста строг. Има обаче и места по света, където личните данни се продават като стока и легален бизнес. Тази диспропорция води до много трудното проследяване от Facebook, относно това кой разработчик в кой континент се намира и на какъв пазар ще оперира“, каза Илиев.

Източник: Bloomberg.tv

Прегледана: 43923

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече