Обмислени ходове: Нинова сложи за водачи на листите все доверени хора

- Advertisement -

„Извън борда“ изпаднаха опонентите й – Весела Лечева, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов, Кирил Добрев и др.

Корнелия Нинова нареди за водачи на червените листи за парламентарния вот на 4 април лоялни и верни социалисти. Тя е успяла да изтика на заден план лидерът на БСП-София Калоян Паргов, Весела Лечева, Дора Янкова, един от основните й опоненти за председателския пост – Кирил Добрев, проф. Иво Христов, Драгомир Стойнев и др. Това е основният извод от списъка с имена на кандидатите, които оглавяват листите и които тясното партийно ръководство предлага на пленума да гласува.

В него също доминират хора на Нинова, така че изненади и размествания във водаческите места най-вероятно няма да се случат.

Самата Корнелия Нинова оглавява две листи – в25 МИР в София и в Пловдив. На предишните парламентарни избори тя водеше само в същия район в столицата, където по традиция е т. нар. „лидерска битка“. Тук се очаква да бъде номиниран и лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов.

Преди 4 г. в Пловдив водач на червената листа пък бе проф. Иво Христов, прочул се с изказването си, че „80% от българите са дебили“.

Снимка: „Епицентър“

Искаме да изчистим парламента от лобизъм. За Пловдив разговаряхме с проф. Иво Христов, Изпълнителното бюро предлага аз да водя листата, а той ще бъде втори“, аргументира с приповдигнато настроение настоящото решение Нинова пред журналисти.

В столицата за водачи са номинирани Христо Проданов и Георги Свиленски, настоящ депутат и шеф на предизборния щаб на БСП. И при двата избирателни района има разместване спрямо 2017-та. Тогава първи в 23 МИР беше Жельо Бойчев, а в 24 МИР – покойният Стефан Данаилов.

Въпреки силните апели от страна на социалисти във Велико Търново Весела Лечева е изместена от младия и напорист Явор Божанков, който в момента е също депутат. Той 2017 г. бе на десето място в листата, но получи доста преференции и влезе в НС.

Миналите избори Кирил Добрев бе издигнат за водач от Габрово, но впоследствие се превърна от заместник на Нинова в неин основен критик. Сега на мястото на Добрев в листата заема автомобилният състезател Крум Дончев.

Любопитно е, че на мястото на журналистката Елена Йончева, която бе водач в Хасково и която в момента е евродепутат и също един от изявените критици на Нинова, сега е номиниран Велизар Енчев – бивш депутат от НФСБ и журналист.

Настоящият депутат Георги Гьоков пък измества бившият икономически министър Драгомир Стойнев на първото място в червената листа в Стара Загора.

Водач в Добрич на мястото на напусналия партията и основал своя – Красимир Янков е неособено известната Мая Димитрова. Мястото на друг отцепник – Валери Жаблянов в Кюстендил заема Румен Георгиев.

За водач в Кърджали е определена Петя Михалевска – дъщеря на покойния бивш депутат от левицата Димчо Михалевски. Говорителят на БСП Александър Симов, който предишните избори бе водач на Кърджалийската листа, сега оглавява Смолянската и така измества Дора Янкова. 

За водач на листата в Перник е определен Стоян Мирчев, който също е депутат, но влезе от Силистра. В Перник водач през 2017 г. бе настоящият кмет Станислав Владимиров, който последните месеци също е основен опонент на Нинова и провежданата от нея политика. Ръководството дори сне доверието си от него миналия месец.  

ВСилистра листата е се оглавява от партийния секретар Вяра Емилова.

Настоящият депутат и бивш червен министър Румен Гечев ще води листата в Плевен. Друг предан на Нинова депутат – Манол Генов оглавява листата в Пловдив-област.

„Верният“ Таско Ерменков е предложен за водач в Разград, а зам.шефът на левицата – Атанас Зафиров, в Сливен.

ВЛовеч за водач е номинирана секретарят на ПГ – Ирена Анастасова, а за проблемната Варнакато водач е определен Борислав Гуцанов, който наскоро „зарови томахавките“ с Нинова, която дори се опита да го изгони от лидерския пост в морската столица. В Благоевград за водач е предложен лекарят проф. Георги Михайлов, който също е един от приближените на Нинова. 

Въпреки съществените рокади, има и места, където червеното ръководство не прави промени. В Бургас, както и на последните избори, първи в листата на БСП е „вечният“ Петър Кънев. Във Видин водач остава Филип Попов, който е и настоящ депута. Атанас Костадинов пък запазва първото място в Монтана. Крум Зарков отново ще води листата в Русе, а в София-област – Иван Ченчев. Иван Валентинов Иванов остава водач в Шумен, а в Ямбол отново на първо място е издигнат Кристиан Вигенин.

В Търговище на мястото на Светла Бъчварова водач ще е Кольо Милев, който пък предишните избори бе в Сливен.

КОНТРА

Председатели на районни организации на БСП в Пловдив се отказаха от участие от листата, след като стана ясно, че ще бъде водена от Корнелия Нинова. „Ние, долуподписаните Тодор Стоилов, Йордан Василев, Костадин Беларев, Атанас Баташки и Добромира Тошева, се обръщаме към пловдивските социалисти с благодарност за доверието и подкрепата, които получихме в процедурата по номиниране за народни представители от БСП. Големият брой номинации от основните партийни организации са ясен знак и оценка за нашата работа като районни председатели и общински съветници. През 2019 година поехме пред вас, нашите другари ангажименти, които да изпълняваме в местния парламент. Последователното поведение предполага да продължаваме да отстояваме интересите на пловдивчани пред местната власт. Водени единствено от тази отговорност, заявяваме отказа си от участие в листата за народни представители, която Градската конференция ще подреди на своето заседание тази събота“, се казва декларацията на пловдивските социалисти.

Автор: Таня Петкова

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 43248

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече