Румен Петков: Борисов „си купи“ спокойствие от САЩ с поръчката за бойните самолети F-16 (ВИДЕО)

- Advertisement -

„Не съм допускал, че Теменужка Петкова може с този бодряшки тъпаьозлък да говори за състоянието на енергетиката“. Така лидерът на АБВ Румен Петков определи сключеното споразумение Уестингхаус да проучват възможността за алтернативно ядрено гориво в АЕЦ Козлодуй като „голямото престъпление в ядрената енергетика, което се планира сега“.

Според него, на двете посланички, присъствали на подписването – на САЩ и на Кралство Швеция, трябва да е ясно, че „когато стоят до Бойко Борисов, те казват, че техните държави одобряват корупцията“. Петков е категоричен: „САЩ приветстват корупцията на Борисов – това посланичката го казва с всяка среща с него“.

Той изрази недоумение, дали си даваме сметка, че наши 5 милиона долара ще отидат в Уестингхаус, по силата на подписаното споразумение, за да направи Уестингхаус анализ на горивото, което ще предложи за ядрената централа в Козлодуй. Според Петков е пределно ясно какво ще напишат в края на анализа – че това гориво е най-доброто от всички. „Ако мен днес ме пита някой кой е най-добрият футболен отбор в България, аз ще кажа, че е „Спартак – Плевен“, естествено“, добави той, убеден, че Уестингхаус ще кажат, че тяхното ядрено гориво е най-доброто.

Това е абсурд. Това не е просто конфликт на интереси. Това е политическа корупция на най-високо ниво – цената, поредната, която плащаме за спокойствието на Борисов„, коментира Петков.

Той обърна внимание, че никой не казва какво ще правим с отработеното ядрено гориво. „Ако излезе посланикът на САЩ и каже – отработеното ядрено гориво ще го държим в посолството на САЩ, това е едно възможно решение“, коментира още той.

Борисов си купи спокойствие с „Ограда и паспорти“ – дадохме повече от 3 милиарда за едни самолети, дето ги няма на картинка и сега да поръчваме на производителя да даде анализ на качеството си, е повече от нелепо, но фактът, че не знаем къде ще се държи отработеното гориво е убийствен за нас“, посочи Румен Петков.

ОТ АБВ ще изискат официално информация от министър Петкова и от парламентарната енергийна комисия за това кой, кога, как и най-вече на кого възложи да направи правна финансова оценка могат ли да се преместят реакторите от Белене в Козлодуй, колко ще ни струва на това удоволствие и кой ще контролира процеса. Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева по повод твърденията на министър Петкова че тъй като има ОВОС за площадката, в момента са възложили проверка на правна, икономическа и финансова основа дали може да се преместят реакторите.

Първо бих ѝ припомнила, че има значение дали имаш ОВОС за площадка или ОВОС за технология„, отбеляза Ганчева и посочи, че за ОВОС за технология са нужни 15 години.

Ако решат да се местят реакторите от площадката на Белене на площадката в Козлодуй – на 16-тата година евентуално ще може да се случи, ако има разрешително„, добави тя и предупреди, че всяка стъпка в тази посока е просто забавяне с 16 години.

Ганчева припомни, че има решение на Министерския съвет и на парламента за строежа на АЕЦ Белене и изрази недоумение защо той не се реализира, щом енергийният министър твърди, че ще спазва решенията на парламента.

„За първи път днес министърката проумя, че България вече не доставя природен газ за Турция, тъй като Турция си е построила „Турски поток“ и ние имаме спад в преноса на природен газ, коментира още Генчева казаното от енергийния министър.

Ганчева припомни, че още през ноември от АБВ са сигнализирали, че резервираните капацитети за влизане на азерски газ на територията на България са 4 пъти по-малки от обявените от министърката и подчерта, че до края на януари в България, практически не е влизал газ от Азербайджан. „Това, че се прави някакво прихващане, надявам се тя, в края на третия си мандат да разбере кога е физическо влизане на преносен газ и кога се прави прихващане“, добави Ганчева, визирайки енергийния министър.

По информация на АБВ, в началото на март – точно в навечерието на предизборната кампания, ще бъде направена първата копка на газопровода за битова газификация, съобщи още Ганчева и упрекна управляващите, че чак сега се сещат, след като в последните 10 години във всеки доклад на ЕК се посочва, че България е на последните места по битова газификация. „Когато строиха „Балкански поток“ не се сетиха, сега обаче предизборно се сещат“, коментира Ганчева.

Тя отбеляза, че газопроводите край Свищов и Златица, които се планира да бъдат открити в първите дни на март, са в проекта на управляващите от 2009 г. и заключи: „Явно за тях най-накрая 2009-та дойде, за тях 2021-та се усеща като 2009-та“.

Ганчева отново повдигна въпроса дали ще искаме неустойки за забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. „Днес министърката най-накрая призна, че Интерконекторът нямало да се сключи в срок и каза, че строителите са поискали удължаване“, посочи Ганчева и съобщи, че АБВ ще напишат ново писмо на вниманието на министър Петкова и ще я попитат ще предприеме ли необходимите действия да се изискат неустойките от 7 милиона лева по договора или ще бъдат подарени на строителите.

Резултатът от диверсификацията на природния газ се усеща по цената, изтъкна още Ганчева и отбеляза, че миналата седмица КЕВР вдигна с 20% цената за регулирания пазар, докато Сърбия намали цената с 30%. Така че, коментира тя – може да се види разликата между управление и хаос в сектор „Енергетика“.

Във връзка с обявения от МЕ конкурс за шеф на БЕХ, Румен Петков сподели, че според него Любомира Ганчева ще е лидер като кандидат за шеф на БЕХ и изтъкна професионалната ѝ подготовка и нейната почтеност. „Ако моето мнение има някакво значение, аз настоявам тя да се кандидатира и конкурсните процедури да бъдат публични“, заяви той.

„Сега АЕЦ Козлодуй се управлява от Людмил Стойков. Ние искаме БЕХ да се управлява от почтен човек пред очите на българското общество, от професионално изграден, от образователно подготвен, от отговорен човек. От тази гледна точка най-силна ще бъде кандидатурата на Ганчева“, добави Петков.

Източник: Dunavmost.com

Прегледана: 42458

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече