Д-р Стойчо Кацаров: Здравната система катастрофира, не знаем реалния брой на починалите от Ковид-19

- Advertisement -

Кризата се наблюдава, не се управлява. Управлението предполага да имаш план, да направиш прогноза и да изпревариш събитията, а в България имаме събития, наблюдаваме ги. Както е с тестовете – като се намалят, отваряме ресторантите, а като се увеличат – затваряме ги. Ние не предшестваме кризата, ние я следваме.“

Това заяви председателят на Центъра за защита правата на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR

Д-р Стойчо Кацаров, снимка: БГНЕС

„Много са елементите на доброто управление на една такава криза. Трябваше да започнем с това да съберем необходимата информация за ситуацията в страната. Ние продължаваме да не знаем колко българи са се срещали с вируса. Нали броят на положителните тестове е 200 хиляди – как изчислиха, че са 20%“, каза събеседникът. 

И добави: „Мога да вляза в спор за достоверността на информацията. От нашия център попитахме здравното министерство според Ковид портала каква част от хората са починали в болница и каква част у дома. 

Оттам ни казаха, че не са сигурни и ни препратиха към НЗОК. Те отговориха, включително изпратиха списък на починалите по болници, че броят на починалите според НЗОК към 20 декември е 7500, което е с 900 повече от общия брой, който показва Информационният портал“

По неговите думи, „ако не знаем колко е броят на умрелите от Ковид-19, това означава, че нищо не знаем“.

„Властите, правителството, здравното министерство трябва да си свършат работата. Втурнаха се да правят антигенни тестове на учителите. Това е безсмислено, имаше смисъл да се направят масово тестове за антитела. В Германия направиха такива тестове и се оказа, че броят на хората, които имат антитела, е 4 пъти по-голям от този по регистрираните PCR тестове. В България е сигурно 10 пъти по-голям. Това с антигенните тестове е безсмислено, пари на вятъра. Няма да стане така, няма да се справим, ние не се и справяме и затова имаме най-много починали„, категоричен беше д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Той не вижда здравните власти да са си направили изводи и да променят нещо в здравната система.

Как може да начертаеш 10-годишна стратегия, без да отчетеш Ковид събитията, чуди се д-р Кацаров. „Здравната система катастрофира„, отсече той.

Според председателя на ЦЗПЗ, информационна кампания за ваксините изобщо няма, а страната ни отново е последна и по имунизиране.

„Сега на дневен ред са ваксините. И там сме последни, и там нищо няма да стане. Няма кампания. Обратно на всички страни ти си сложил възрастните хора в четвъртата фаза – последни. Няма да успеем. Ще продължаваме да отваряме и затваряме страната още 2 години сигурно“, посочи д-р Кацаров.

Източник: Bulgaria ON AIR

Прегледана: 43933

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече