По време на пандемията: Бум на онлайн измами и кражби на профили в мрежата

- Advertisement -

Стотици опити за измами в сайтове за свободна продажба на стоки втора употреба у нас са засекли от ГДБОП. Пред БНР антимафиотите обясниха, че има и зачестяване на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

В последните месеци опитите за измами в платформите за свободна търговия у нас са зачестили, обясняват от ГДБОП. Официално властите разследват част от тях, защото на практика повечето хора не подават сигнали и така нещата приключват в онлайн пространството. И така се оказва, че в онлайн пространството няма почти нито едно място , което може да бъде определено като безопасно.

След като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет.

От ГДБОП отчитат и увеличение на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

На практика в част от сайтовете  и платформите за запознанства и свободно  общуване в социалните мрежи  регистрирането на фалшив профил не е проблем.  Най-често и най- масово регистрациите се правят с фалшиви имена, псевдоними, понякога дори и  пол. В част от подобни платформи се изисква проверка на телефонен номер и имейл, и регистрацията е факт. Платформите не проверяват дали съответната електронна поща е създадена пет минути преди регистрацията, както вероятно най често се случва. И дали зад телефонния номер стои пълнолетен човек, каквото е изискването.  Ако има публикувани снимки, те също в една немалка част са неистински.

Подобно е положението и със сигурността на потребителите в интернет и след регистрация. Абонатите трябва сами да преценят дали профилът, с който си пишат и контактуват, е истински или не. 

Същата е ситуацията и с излизането или напускането на  част от подобните  платформи и сайтове или казано простичко изтриване на профила. В определени  от тях то на практика е невъзможно. За да напусне един абонат подобна платформа, е необходимо да регистрира нов, пак неистински  профил, от който да докладва предишния и той да бъде блокиран или изтрит. 

Съдържанието на подобни платформи също е на ръба на закона. Често на подобни места могат да бъдат открити откровени снимки на хора с неясна възраст, като стават и място за регистрация на  предлагащи сексуални услуги срещу заплащане, които в България не са легализирани.  За да бъдат по-трудно спирани, често подобни сайтове са на сървъри извън България и дори извън Европейския съюз. Така контролните органи у нас са несъмнено много по-затруднени да ограничат достъпа до тях.  

Източник: „Марица“/БНР

Прегледана: 43293

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече