Софтуер за милиони става безполезен за учениците – какви са причините

- Advertisement -

Ще пострадат редица проекти за интеграция на деца със специални потребности, реализирани с пари от еврофондовете

Образователен софтуер за стотици хиляди левове става безполезен след окончателното спиране на един от най-популярните навремето плъгини за възпроизвеждане на мултимедия – Adobe Flash player. От 31 декември, 2020 г. Adobe вече не поддържа плъгина, а от 12 януари, 2021 г. блокира и цялото съдържание, разработвано по този стандарт, пише „СЕГА“.

Компанията даде достатъчно време на програмистите за „мигриране“ на това съдържание към нови отворени стандарти за създаване на сайтове, като обяви намерението си да спре да поддържа Adobe Flash player три години по-рано – през 2017 г. У нас обаче има редица проекти за създаване на образователен софтуер, реализирани преди тази дата с пари от еврофондовете, които сега се оказват неизползваеми, сигнализираха родители на деца със специални образователни потребности. 

Блокирането на Flash съдържанието ще направи безполезен един от добрите проекти за образователна интеграция на деца с хиперактивност и дислексия – сайтът http://www.elasnas.bg. Сайтът, разработен по проект на Българско сдружение за личностна алтернатива, предлага модули с интерактивни образователни игри в няколко секции – математика, логика и четене, като софтуерът се използваше активно от родителите, разказаха майки на деца със специални потребности. Това е един от задължителните он-лайн ресурси, препоръчвани от центровете за подкрепа на процеса на приобщаващо образование след началото на коронавирусната епидемия. Проектът отдавна е приключил – още преди обявяването на планираното спиране на Adobe Flash player. Проверка на „Сега“ показа, че този проект е възлязъл на стойност 376 469 лв. Разработването на софтуера е възложено с обществена поръчка и заедно със сайта е излязло 198 000 лв., като договорите са изпълнени още в края на 2012 г. Извън самият софтуер са провеждани и обучения с учители, както и други дейности. 

По същия начин „увисва“ и друг проект на сдружението – също активно използван от родителите – за деца с проблеми при усвояването на български език – „Заедно можем повече“. И тук разработените интерактивни образователни игри, разработени за деца от 1-и до 4-ти клас, за деца, чийто майчин език не е български, и такива, които срещат трудности с него, не работи. Този проект е на стойност 165 849  лв. 

Снимка: „СЕГА“


Не е ясно колко други проекти за разработка на образователен софтуер ще станат безполезни заради спирането на плъгина. Справка в информационната система за старите оперативни програми показва, че това е редовно залагана дейност при мерките за образователна интеграция както на деца от малцинствата, така и на деца със специални образователни потребности. Само по една схема през 2012 г. – „Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности”, от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са финансирани проекти на обща стойност 8 327 066,91 лв. Почти всичките включва разработване на специализиран образователен софтуер. Не е ясно и дали целият този софтуер, платен с пари от ЕС и националния бюджет, е наличен някъде накуп, така че лесно да може да бъде ползван и от градини и училища, неучаствали пряко в разработването му. 

Експерти коментират, че цялото това съдържание не е напълно загубено и могат да се проверят възможностите за използване на емулатори като например Ruffle, който да позволи безопасното възпроизвеждане на разработвано по спрения стандарт съдържание, без да създава рискове за сигурността. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 41304

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече