Кметове се оплакаха на Румен Радев от прокуратурата и безпочвените хвалебствия на Гешев

- Advertisement -

Те смятат, че държавното обвинение пренебрегва посегателствата срещу собствеността и личността в малките населени места

Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване са най-големите проблеми пред малките населени места. Това са заявили представители на Националното сдружение на кметствата в Република България на среща с президента Румен Радев.

Кметовете са подчертали, че от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегвали от прокуратурата, която често отказвала да ги квалифицира като престъпления. И са призовали за „трайно, а не кампанийно, присъствие на полицейски служители по селата“, информира пресслужбата на президентството.

Тези твърдения на градоначалниците се сблъскват с уверенията на главния прокурор Иван Гешев, че битовата престъпност намалява и всяко посегателство по селата, което засяга „обикновените“ хора, е приоритетно за държавното обвинение.

По отношение на здравеопазването кметовете са заявили, че завършващите медицина специалисти могат да започнат стажа си именно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи жители малки населени места. Според тях системното закриване на местни здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване.

Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истински критерии за оценка на начина, по който се развива България”“ коментирал е президентът.

Радев е откроил финансовата самостоятелност и по-голямата свобода при взимането на решения на местно ниво като ключово условие за успешното развитие на страната.

От сдружението ще връчат на президента свои предложения за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на местните власти. Кметовете очакват държавният глава да ги постави след изборите по време на консултациите с партиите за съставяне на следващото правителство.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 39152

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече