Доц. Мангъров със сериозна заявка: Ще предложа да се уволни НОЩ, ако стана депутат

- Advertisement -

Ако влезе в Народното събрание като депутат от листата на ПП АБВ, доц. Атанас Мангъров посочи, че първото нещо, което ще направи, е да даде предложение да се уволни Националният оперативен щаб.

Тия хора от Щаба си мислят, че си контактуват едва ли не с Господ и това, което те считат, е единствено вярното. Аз не съм удобен и затова не са ме поканили да се включа в този Щаб“, коментира доц. Мангъров пред Actualno.com. Той заяви, че ако бъде поканен да се включи в Щаба, неговото условие е да продължи да казва това, което и досега, и да бъде независим.

Когато някой дойде при мен със симптомна форма на COVID-19, аз му казвам: „Виж какво, караш COVID!“ Това означава, че този човек кара остра вирусна инфекция. Това каза още началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница, доц. Атанас Мангъров.

Той коментира методите, с които лекува своите пациенти, заразени с коронавирус. „Особеното при тази остра вирусна инфекция е, че острата ѝ фаза протича около две седмици. Това е период, в който се вдига температура, човек е неразположен, има болки в главата, кашлица, болки по мускули и стави„, отбеляза доц. Мангъров.

„Тоест човек трябва психически да се настрои, че през следващите 15-16 дни ще бъде болен. Това заболяване се обостря, затихва, след това отново се обостря. Най-тежката фаза е някъде между 10-я и 15-я ден“, обясни доц. Мангъров

Ако се направи снимка или скенер към седмия или осмия ден, може да се види, че има двустранна бронхопневмония. Но това е вирусна пневмония. Тя не се лекува с антибиотик. Тоест – прибираш се вкъщи, настройваш се за това заболяване и започваш да пиеш колкото се може повече течности – чай или просто вода“, каза Мангъров.

Инфекционистът уточни, че лечението продължава с леки и течни храни под формата на различни видове супи – пилешка, телешка, супа топчета – без значение.

Трябва да се храниш, въпреки че нямаш апетит, нямаш вкус, това е част от лечението, което не е само даване на хапчета. Третото нещо, вече като медикамент, трябва да пиеш някакъв антиагрегант – най-добре е това да бъде аспирин от 100 милиграма. Това се пие веднъж на ден“, посочи инфекционистът. „И ако много ти е зле, много те боли главата, много ти е лошо, имаш болки по мускулите, можеш да пиеш някакво нестероидно противовъзпалително средство като парацетамол или ибупрофен или аналгин“, заяви Мангъров.

Той отбеляза, че смисъл от влизане в болница има само когато започва да се появява дихателна недостатъчност. „Това се случва в много малка част от случаите. Това нещо може да се обективизира, като се закупи от аптеката пулсоксиметър, който следи сатурацията. Когато тя падне под 90, човек започва да усеща, че не му достига въздух. Даването на кислород се налага тогава, когато сатурацията падне под 85. Но, вижте, това не са абсолютни стойности“, заяви още доц. Мангъров.

Източник: Actualno.com/Frognews.bg

Прегледана: 40122

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече