Ничия земя: Серия от бягства от отговорност от управляващи и омагьосан бюрократичен кръг

- Advertisement -

Ако се вторачите в серията от бягства от отговорност спрямо убитото от ток момче и смъртоносната шахта, ще попаднете на омагьосан бюрократичен кръг. Незаконна будка, бележка, която е „хвърчаща“ според едни и истински документ според други, неоткриваеми собственици на фирми, спорещи районни кметове и все още само една оставка; това е резултатът до момента.

Изглежда ще трябва да се чака още дълго, за да се разбере чия е вината – ако въобще се разбере. Прогнозата ни: това ще бъде едно-единствено физическо лице, най-вероятно техническо, въпреки че истинската причина, поне според нас, е друга – дълголетната каскада от корупция и безхаберие, от шкафчета с евро до хотели-подпорни стени, на всички нива, докато това не се превърне в модел на поведение за власт, бизнес и администрация. 

И без това да е преувеличение, съвсем сериозно, питаме: трябва ли човек оттук-насетне да се разхожда с фазомер? Да се пази от една страна от Ковид, от друга от катастрофи, от трета от шахти и висящи кабели? Само за няколко дни по всички телевизии показаха дузина подобни случаи, на много места из страната: има си някакъв кабел, той си се знае от местните, виси някъде от десетина години и случайно ако се разтърсиш за това кой го е сложил и кой проверява неговата изправност, стигаш до зейнала пропаст, от която се чува: не знам, нямам идея, не знам. 

Стопанисвал се от фирма, която е прехвърлила дяловете си на друга фирма, стърчи в район, който винаги е извън района на евентуалната отговорност.

Ничия земя.  В тази ничия земя е пълно с безследно изчезнали – същите, които са получили възможност да развиват бизнес на нея и същите, които са дали благословията за тази възможност. А през това време знанието за тези кабели се предава от поколение на поколение: легендарна заръка децата да избягват опасното място. Като пораснат, да научат и техните деца.

Бизнесът действа на принципа на остъргването – онова, което е инвестиция в персонал и контрол, е излишен разход и трябва да се спести задължително; кабелите се застопорояват така, както се укрепява шатра от вятъра на безлюден плаж – със свински опашки. Свинската опашка, изглежда, е някакво ултимативно ноу-хау, последен писък в инжинерството.

Видиш ли нещо със свинска опашка, бягай или ако си прекалено любопитен, вади фазомера. Че не е ясно какви оплетени свински черва са оплели кабелите, покрай които толкова разсеяно преминаваш.    

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 43106

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече