Екран вместо очи: Учебните срокове си текат, а пропуските се трупат

- Advertisement -

Колкото по-малки са децата, толкова по-големи са празнотите в наученото през дистанционната година

Напоследък все повече учители и директори признават открито за пропуски в обучението на учениците си. Празнотите са толкова по-големи, колкото по-малки са децата, казват педагози, но като цяло дистанционното обучение се отрази демотивиращо и на по-големите младежи. Причините могат да се търсят както в естеството на онлайн обучението, така и във възможностите на всяко семейство да осигури надеждно устройство със стабилен интернет на детето си.

През януари, когато в клас се завърнаха най-малките ученици, директорът на 51-во училище в столицата Асен Александров съобщи, че най-големи дефицити са забелязани у децата в първи и втори клас, на които живият контакт с преподавателите е особено необходим, като липсите са натрупани предимно при предмети като четене и писане. „Категорично пропуск вече има и е доста сериозен. Ако през септември мислехме, че може да е малък, сега вече не е така“, коментира и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов в началото на февруари, когато започна вторият срок, а за някои ученици – третият месец на учене у дома.

Родителите не са толкова сдържани по този въпрос. „Трагично е. На практика освен дъщеря ми в онлайн часовете са още само три-четири нейни съученици. Останалите само симулират присъствие и измислят всевъзможни начини да заблудят учителите, че нямат интернет, микрофон, слушалки и т.н.“, споделя баща на седмокласничка. Не липсват коментари, че случващото се е катастрофа, като дори отличници закъсват с материала и показват знания за четворка и петица. 

Екран вместо очи 

Причините за изоставането с материала са различни, но основната може да се търси в естеството на онлайн обучението, предполагащ взиране в екран. „Колкото и да е интересен един материал, няма как учениците да не загубят концентрация при многочасово седене пред компютрите. Те си казват: „После ще прочета това“, но за това е нужна сериозна самодисциплина, каквато не всички имат. Затова и натрупването на пропуските е повсеместно“, коментира Стаматов. Според него колкото са по-малките ученици, толкова по-лесно губят концентрация, съответно трупат и дефицити. А най-нелюбимите предмети са и най-пренебрегнати.

Когато един клас е онлайн, времето тече по различен начин. Така в един момент се оказва, че няма кога да се мине целият материал и започва препускане из темите. При по-големите това често означава сами да се запознаят с уроците. „Аз съм в 9-и клас във Френската гимназия. Тази година вземаме материала по биология от 8 и 9 клас. За домашно например имахме да попълним таблица, за което беше нужно сами да си научим поне 5 урока. Не всичките ми съученици се справиха“, разказва тийнейджърка от София. 

Де/мотивация

Мотивацията също намалява драстично в дистанционната среда, в която често няма възрастен – учител или родител, който да дава напътствия и да осъществява контрол. „Дистанционното обучение е съвсем различна форма на възприемане от човек. В реална учебна среда на помощ влизат всякакви средства, включително интонацията, контактът очи в очи и т.н. При онлайн обучението имаме само един монитор“, казва още Стаматов. Според него, какъвто и да е учителят, голяма част от учебния материал не може да се предаде толкова добре пред компютъра, колкото в класната стая. „Обучението очи в очи е незаменимо дори като отношение и нагласа към ученето, което преподавателите оставят у децата. А когато те са заместени от лаптопа, нещата буксуват“, констатират и родители.

„Един електронен урок не бива да преповтаря обикновения урок. Затова и в нашето училище опитваме да стимулираме учениците по различни начини, без да стоят дълго пред екрана“, казва учителката Марта Радева от Варна. Според нея МОН не бива да възприема дистанционното учене априори като непълноценно. „Да, то е такова за част от учениците, но мотивираните деца си остават такива и при онлайн обучението. Нещата не са черно-бели. Деца, които преди си отвличаха вниманието заради лошата дисциплина в клас, сега работят много отговорно“, казва тя. Други обаче са на мнение, че съвестните ученици са съвестни и в електронна среда, но тя влияе пагубно на всички останали, защото го няма прекия контрол на учителя, а в повечето случаи и на родителя.

Шестица… за цялото семейство

Все повече се говори и за по-голямата благосклонност на учителите в новата учебна реалност, а и за дейното участие на родителите в домашните работи. „Виждам как някои от съучениците на голямата ми дъщеря поглеждат в учебника, докато ги изпитват. Преподавателите на по-малката ми щерка пък откровено ни помолиха да не подсказваме на децата си“, казва майка. „Един от най-слабите ученици в класа ни започна да изкарва нереално високи оценки вкъщи“, казва ученичка. „Учителката ни по математика сгащи петима-шестима мои съученици, че на класното са ползвали някакъв софтуер за решаване на задачите, защото този метод на решаване не се използвал в България. Накара ги да се явят и ги изпита присъствено“, споделя друга. 

Снимка: Pixabuy.com

„Наблюденията ми са в потвърждение на това, че оценките не са много реални. Семейството е вкъщи и подсказва и реално учителят оценява знанията на цялото семейство“, казва и Стаматов. На места пък учители не са „простили“ триковете и нехайството на учениците си и успехът им никак не е повишен. Затова според Стаматов е особено важно тази година националното външно оценяване в 4-и и 10-и клас да се проведе, за да даде обективна оценка за нивото на усвоения материал в тази нестандартна обстановка.

Наваксване – през лятото

Ключов въпрос за преодоляване на натрупаните пропуски е кога и как ще се навакса изпуснатото. От просветното министерство разчитат на летните месеци, в които учениците да отработят образователните си затруднения по подобие на миналата година, когато дори в шатри в училищните дворове се организираха занимални. Да учиш под жаркото слънце обаче не е никак вълуващо, затова се залага и на доучване през годината. За учителите вече бяха гласувани бонуси – за обучение в електронна среда  по 30 лв., както и по 15 лв. на час за допълнително обучение на ученици, които са отсъствали над 10 дни от училище, или такива в самостоятелна форма на обучение. Дали и как всяко дете, изостанало с учебния материал, ще получи адекватна помощ от учителите си, е въпрос освен на достатъчно финансиране и на много добра организация от страна на училищата. За наваксване на пропуснатото бе взето и друго решение – учебната година вече бе удължена за 1-6 клас, макар че учители настояват и тук за диференциран подход. „Трябва да се направи разграничение и тези, които са учили съвестно, да не учат в края на юни“, казва Марта Радева.

Друг е въпросът, че наваксването е планирано за последните седмици на юни, а изпитите – например в края на 4-ти клас – са през май (изпитите след седми клас също са в средата на юни). Как точно ще се случи то, изглежда доста неясно. Спорно е и дали изпитите ще са реалният измерител на наученото – имайки предвид, че и тази година (по подобие на миналата) може да отпадне част от изучавания материал.

Мълчалив слушател

Малко внимание се обърща и на учениците, които учат онлайн от началото на година по лично желание. На такъв режим в момента у нас са около 1400 ученици, които „влизат“ в час чрез камера в класната стая. „Децата само слушат, без да можем да ги включим. Аз например не мога да ги чуя как четат и произнасят новите думи“, казва учителка по английски. Дали и доколко са научили материала специално по този предмет, ще стане ясно по-късно – в реалния живот (матурата по английски не е задължителна, няма и национално външно оценяване по този предмет).

Край на отсъствията

Отсъствията, които досега бяха сред сериозните проблеми на родното образование, мистериозно изчезнаха, свидетелстват учители. Преподавател по физическо споделя, че дистанционното почти е премахнало отсъствията в тяхното училище – такива имало единици. „За отсъствията не толкова, но двойките намаляха драстично. При нас слаби оценки имат само 20-ина ученици от 1600“, удивлява се Стаматов.

Автор: СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 43129

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече