Ивермектин като лекарство за Covid-19: В САЩ още не вярват, СЗО мисли, в България – хвалби

- Advertisement -

75% намаление на смъртността след прием на Ивермектин при болни от COVID-19. По-бързо изчистване на вируса. По-бързо клинично възстановяване. По-бързо изписване от болница, след като си приет там с диагноза COVID-19. Това е заключението на трима лекари, представено пред Националните институти по здравеопазване на САЩ.

Националните институти по здравеопазване (на английски: National Institutes of Health (NIH)) са агенция на Департамента по здравеопазване на САЩ и са основната агенция на американското правителство, отговаряща за научни изследвания в областта на биомедицината и здравеопазването.

Лекарите, които представят тези заключения, са д-р Пиер Кори, който нашумя с емоционална презентация пред комисия на Сената в края на 2020 година, в която призова сенаторите да вземат отношение и да задължат Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) да разгледат новите данни за Ивермектин, д-р Пол Марик, който въведе един от първите болнични протоколи за лечение на COVID-19 с Ивермектин в САЩ и проф. д-р Андрю Хил, изследовател от Университета в Ливърпул.

За да спасим хиляди, които иначе ще умрат, докато чакат да бъдат ваксинирани, трябва да бъдат променени препоръките на NIH за употребата на Ивермектин като превантивно средство срещу COVID-19, в ранните фази на болестта и при по-късното ѝ развитие„, настоя Кори, визирайки насоките на NIH от 27 август, 2020 година.

Заедно със своите колеги той представи данни от 18 рандомизирани проучвания от цял свят с общо 2100 пациенти.

Решението

Според NIH, има „недостатъчно значими“ данни, за да бъде направена промяна в препоръките за лечение на COVID-19. Необходими са резултати от „адекватно подкрепени, с добър дизайн и добре изпълнени клинични проучвания, за да се представят научно обосновани доказателства за ролята на Ивермектин в препоръки за лечение на COVID-19“, казват експертите, от които зависят препоръките. Те добавят, че текат няколко клинични проучвания за ефекта от лекарството.

Изрично е уточнено, че наистина има проучвания, които показват ефекта, цитиран от д-р Кори и колегите му, но те имат недостатъци, които ги правят „предубедени”. Например – малки са като мащаб, използвани са различни дози Ивермектин и различен график на прием, някои от проучванията не са били „слепи“ т.е. създава се предпоставка за предубеденост, използвани са коктейли от лекарства (азитромицин, хидроксихлорокин, цинк, кортикостероиди), а не само Ивермектин, което пречи да се разбере точната ефикасност и безопасност на Ивермектин. Невинаги е добре описан и стадият на COVID-19 при участвалите пациенти.

В представеното заключение, с което е взето решението, се уточнява, че при ин витро проучвания (т.е. в лабораторни условия) Ивермектин спира вируса на SARS-CoV-2 в клетъчни култури. Но за да може да има такъв ефект и при клинична употреба върху хора, дозата трябва да е 100 пъти по-голяма от одобрената от FDA! Вече има проучване, че Ивермектин може да се дава в 10 пъти по-голяма доза от одобрената от FDA, но то трябва да бъде потвърдено и от други научни екипи.

Ивермектин в България

На 26 януари, проф. д-р Андрю Хил публикува мета анализ в YouTube за редица проучвания от цял свят за ефекта на Ивермектин при COVID-19 (разгледал е 56 рандоминизирани изследвания, включително обаче и нерецензирани и в крайна сметка заключенията се правят върху 18 изследвания, представени и пред NIH). Някои от заключенията – данните сочат, че влиянието на Ивермектин зависи от големината на дозата и времето на прием.

Когато става въпрос за по-висока доза и по-дълъг период на прием, резултатите са по-добри – за овладяване на възпалителен процес, за изчистване на вируса, за по-малък престой в болница. Д-р Хил говори за прием на Ивермектин в доза от 0,4 милиграма на килограм в рамките на 5 дни, на база съпоставка на няколко проучвания. В анализа, който е почти 45 минути, д-р Хил уточнява, че предава заключенията си на СЗО за оценка. И признава, че регулаторните органи трябва да видят повече данни и за протоколите на провеждане на изследванията, като уточнява, че в много от разглежданите от него изследвания има неясноти по определени показатели, включително точно проследяване на пациенти.

„Идват още данни, но трябва да сме внимателни“, подчерта д-р Хил, като даде за пример за чакана нова информация и с българското проучване, направено от фирма на Кирил Домусчиев.

Изследването на Кирил Домусчиев

В България тестваният в проучване на „Хювефарма” лекарствен продукт с Ивермектин – „Хювемек“, вече има позволение за търговска употреба т.е. свободна продажба в аптеките, уточниха от ИАЛ и здравното министерство пред Actualno.com. Лекарството се купува с рецепта и е за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза (ангилулоза). А в интернет вече можете лесно да се натъкнете и на негова реклама. Достатъчно е и да пуснете в Google търсене по следните ключови думи: „Ивермектин е в листата на най-важните медикаменти на СЗО“, за да видите по-апетитен пиар (един от първите резултати в търсачката е Нова телевизия, за която Домусчиеви наскоро постигнаха споразумение за продажба) и ключовото изречение: „Установeно е, че “Ивермектин” е ефективен срещу редица РНК-вируси като човешкият имунодефицитен вирус – 1 (HIV-1), грипа, денга вируса, зика вируса и се правят проучвания за SARS-CoV-2“. Само че NIH казва за всичко това в цитираното по-горе решение да не променя засега насоките за употреба на лекарството в САЩ, че е на лабораторно ниво – „няма докладвани клинични проучвания за клиничната полза от Ивермектин за пациенти, разболели се от следните вируси – денга, зика, ХИВ и жълта треска“.

Към настоящия момент в Република България няма разрешен за употреба лекарствен продукт, съдържащ Ивермектин, с вписано показание в кратката му характеристика за лечение на COVID-19. Това казаха от ИАЛ и здравно министерство на изрично запитване на Actualno.com

. Но на ниво болница може да бъде употребено лекарствено средство за лечение, независимо дали е разрешено за свободна продажба в аптеките, ако вътрешна комисия прецени това – т.нар. състрадателна употреба.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 42591

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече