Ексшефове от ГДБОП отиват на съд за подкупи от 20 000 до 50 000 лв. месечно

- Advertisement -

Бившият шеф на отдел ”Наркотици” в ГДБОП Цветан Панков и някогашният началник-сектор в същото звено Кирил Ванков отиват на съд за получаване на подкупи. Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу тях.


Двамата бяха арестувани при акция миналото лято, което доведе до смяна на ръководството на ГДБОП. Тогавашният началник Ивайло Спиридонов бе пенсиониран. В момента дирекцията се ръководи от Любомир Янев.

Заедно с Панков и Ванков на съд отива и Десислав Такев. Според прокуратурата той е бил посредник при получаването на подкупите. Свързвал се с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи.

Двамата висши полицаи са взимали рушвети, за да осигуряват „чадър“ над престъпни групи, твърдят от държавното обвинение. Парите били получавани под формата на „хонорар“, пише в съобщението.

„Подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като „хонорар“ за осигуряване на протекции – затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност“, твърдят разследващите.

Панков бе арестуван в района на „Захарна фабрика“ в столицата миналата година при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Същия ден бе задържан и Ванков. След месеци в задържане, мярката на първия бе променена в домашен арест. Другите двама бяха освободени под гаранция.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 45522

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече