Цветозар Томов: Отварянето на заведенията е предизборна концепция на Борисов

- Advertisement -

Отварянето на заведенията е по-скоро предизборна концепция на премиера, които определят и действията на Щаба. Като че ли управляващите смятат, че за тях е по-изгодно да има ниска избирателна активност, но ако нещата станат катастрофални в пандемията, това може да им изиграе лоша шега.
Това прогнозира в ефира на БНР Цветозар Томов, бивш член на ЦИК и социолог.

Но по-същественото е, че една такава здравна политика е лекомислена спрямо човешкия живот. И да – ще има ново затваряне – въпросът е дали ще е след 4 април или преди това“, категоричен бе той.

Томов не се нае да прогнозира каква ще е избирателната активност на предстоящите парламентарни избори.

„Ситуацията е твърде необичайна, за да можем да прогнозираме с висока надеждност както на предишни избори“, заяви той.

По думите му предизборните кампании винаги влияят на изхода на изборите, особено с приближаването на датата им.

„Най-много влияят черният пиар и скандалите. Кои теми ще бъдат водещи при кампаниите – една от тях ще е пандемията, но това няма да е достатъчно. Сега виждаме, че навлизаме в третата вълна на заразяване, а мерките се разхлабиха – обаче не знаем как ще завърши всичко това – ако станат много починалите от Covid-19, ако болниците се препълнят – всичко това ще повлияе на мнението на хората и ще даде верижна реакция. Но пък може коронавирусът въобще да не окаже влияние на избора на хората…“, смята Томов.

Относно правилата на ЦИК за подвижните избирателни кутии за карантинираните или болните с COVID-19 и дали хората, които ще обслужват кутииje ще са защитени – тези правила са разумни, но неизпълними, отчете социологът.

Решението да се открият подвижни избирателни секции за карантинираните, различни от тези за хората с увреждания, няма да може да се случи чисто технически, защото няма да има достатъчен капацитет за това. Няма да могат да се разкрият толкова секционни избирателни комисии, за да обхванат тези 100 хиляди души“, каза още Цветозар Томов.

Защото на 1 април трябва да се разкрият за тази цел 2000 подвижни избирателни секции. И да го видя – няма да повярвам – ще пропищят кметове, може максимум 300 да се разкрият, а няма да има и толкова заявления. Така че тези 100 хиляди души, които са карантинирани, просто няма да гласуват“, заключи социологът.

Прегледана: 40521

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече