Първан Симеонов: ДПС предлага програмно правителство, Борисов бяга от тази идея

- Advertisement -

ДПС прочистват образа си. Така може да се тълкува отсъствието на Делян Пеевски от листите, младите хора като водачи. Дали ще събере 400 хил. гласа не се знае. Формулата ”програмно правителство” е нещото, което те предлагат и от което Борисов бяга. Той не иска да е зависим от ДПС, поне не и видимо.

Това заяви в ефира на Нова телевизия политологът от „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов. Заедно с него гост бе и колегата му Димитър Ганев от „Тренд“.

„Съвсем не е задължително те да участват в управлението. Голям въпрос е дали другите ще ги поискат. Имиджова щета би нанесло това“, смята Ганев.

ДПС често действат добре зад кулисите, посочи на свой ред Първан Симеонов.

И двете социологически агенции виждат фирмулата 5+2 в следващия парламент. В състава на Народното събрание влизат пет сигурни партии като от кампанията ще зависят резултатите за две около прага. Кабинет според социолозите обаче ще се формира или около първата, или около втората политическа сила. Иначе казано – правителството ще е или около ГЕРБ, или около БСП.

„По всяка вероятност ГЕРБ ще получи първи мандат, но от тук са трудностите и предизвикателствата. Много партии заявиха, че няма да влизат с тези и тези. Повече от половината партии заявиха “Никога с всички останали”. Търси се някакъв по-красив вариант. Да се брандира кабинет под формата “програмно” правителство, за да е по-естетически приемливо“, посочи Симеонов и допълни, че по този начин коалирането ще бъде с друг етикет – партиите застават зад програма, а всичко минава под знака на „безпрецедентната здравна криза“.

„По всяка вероятност ГЕРБ ще получи първи мандат, но от тук са трудностите и предизвикателствата. Много партии заявиха, че няма да влизат с тези и тези. Повече от половината партии заявиха “Никога с всички останали”. Търси се някакъв по-красив вариант. Да се брандира кабинет под формата “програмно” правителство, за да е по-естетически приемливо“, коментира още Симеонов.

Избирателната активност ще бъде решаваща, смятат политолозите. Очаква се 3 милиона души да гласуват, което е чувствително по-малко от активността на предходните избори, която също бе ниска.

„Това е само хипотеза и може да бъде оправдана. Ще го отнесе най-вече опозицията, както е тръгнало. Може да се окаже, че коронавируса е коалиционен партньор на ГЕРБ, в рамките на шегата. Възможно е да се състави правителство, което не е особено легитимно в очите на много хора. От активността зависи доверието“, смята Първан Симеонов.

Източник: Нова телевизия

Прегледана: 39567

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече