Президентът на ФК „Славия“ Венцислав Стефанов е разследван за расизъм

- Advertisement -

Членът на Изпълкома на БФС и президент на „Славия“ Венцеслав Стефанов е разследван по обвинение в расистки и дискриминационни изказвания, съобщи радио „Дарик“. 

Международната асоциация за борба с расизмa FARE е сезирала вече футболния съюз за пресконференция на Стефанов през юни 2020 г., в която той използва изрази като „бежанци и тем подобни“, „ние вземаме такива от джунглите там по Амазонка“, „черен пе**ст“, „негър“, „негри“ и други епитети свързани с расова и сексуална дискриминация. Със случая е запозната и Комисията за защита от дискриминация в България, която трябва да се произнесе на 28 април. Пуснат е и сигнал до УЕФА.

„Свързахме се с БФС относно инцидента и предложихме нашата подкрепа и съдействие за борба с дискриминацията в българския футбол като цяло. На първо място отговорността за разследването е на БФС“, коментира пред „Дарик“ представителят на FARE за Източна Европа Павел Клименко.

От БФС са се сезирали едва след постъпването на сигнала от FARE на 18 февруари т.г., въпреки че думите на Стефанов са изречени около 8 месеца по-рано.

„Личната и професионалната ми позиция е категорична – осъждам подобни прояви, тъй като БФС, както и международните федерации, чийто член е Съюзът, водят активна битка срещу проявите на дискриминация и ксенофобия във футбола“, каза и.д. президент на футболния съюз Михаил Касабов.

Специално в БФС с казуса ще се заеме Комисия „Етика и феърплей“, която има право да предложи Стефанов за финансова санкция от страна на Дисциплинарната комисия (ДК). В правилниците на БФС се предвиждат глоби до 37 500 лв. при расистки прояви от страна на футболни клубове, техни ръководители/членове или привърженици.

Самият Стефанов коментира, че тези изрази са извадени от контекста. „Аз продължавам да си стоя зад думите, но нека обаче те не бъдат вадени от контекста. Тогава наистина споменах, че понякога и ние в „Славия“ взимаме футболисти от „джунглите на река Амазонка“, в което не намирам нищо обидно. Що се отнася до другите класификации, на въпросната пресконференция аз цитирах бившия играч на „Славия“ Абуд Омар. Той се беше оплаквал, че го наричали така в съблекалнята. В същото време обаче самият Омар е наричал български футболисти „бели педера**и“. В днешно време човек много трябва да внимава, за да не го атакуват за расизъм. Вече не черния пуловер не трябва да му казваме, че е черен, а че е тъмен или тъмнобял“, заяви той, цитиран от „Спортал“.

Венцеслав Стефанов вече има санкция, наложена от ДК по предложение на „Етика и феърплей“. На 16 февруари президентът на „Славия“ бе глобен с 5000 лв., след като каза по адрес на рефера Никола Попов: „Един кастриран съдия, който свиреше всичко за ЦСКА и нищо за „Славия“… Още, когато видях назначението на Никола Попов ми стана ясно какъв ще бъде резултатът на терена. Само това отчитам като фактор за загубата“.

Източник: „СЕГА“/ „Дарик“

Прегледана: 42193

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече