Удар по братя Галеви: Конфискуват им имоти за 2,5 млн. лв. заради тежки умишлени престъпления

- Advertisement -

Окръжен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова уважи по-голямата част от исканията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) води срещу „Братя Галеви“ и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лв.

Може да се направи извода, че придобитото имущество през проверявания период е на значителна стойност по смисъла на закона – над 60 000 лв. Разликата между приходи и разходи на проверяваните лица и семействата им възлиза на 10 138,42 броя МРЗ / минимални работни заплати / за семейството на Пламен Галев и на 4 876.67 бр. МРЗ на семейството на Ангел Христов, т. е. разходите са превишавали приходите с тези суми, от което се обосновава извода, че ответниците не са притежавали достатъчно средства за придобиване на недвижимите вещи, МПС, дружествени дялове в търговски дружества и парични влогове, следователно липсва законен източник на средствата за придобиване на това имущество.

По този начин съдът счита, че е установена още една предпоставка за исканата гражданска конфискация – да е придобито в рамките на проверявания период имущество на значителна стойност, за което не е установен законен източник на вложените в придобиването му средства.

Настоящият съдебен състав приема, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество. Същите са осъдени за тежки умишлени престъпления – първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да върши престъпления по чл. 214 от НК – изнудване, с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише в мотивите си съдия Татяна Костадинова.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на движими вещи и недвижими имоти съдът намира, че те  са основателни и ще се уважат.

Снимка: „168 часа“

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради, собственост на „Братя Галеви“ и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня. Отделно от това дружествените дялове са придобити от ответниците през проверявания период със средства от престъпна дейност, поради което подлежат на отнемане.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на суми от банкови сметки съдът е отхвърлил исканията в по голямата им част, като е приел, че сумите не са били налични по тези банкови сметки, към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.

Източник: Pirinsko.com

Прегледана: 39594

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече