„Евростат“ попари „статистиката“ на Гешев и Терзийски – оказахме се първи по престъпност е ЕС

- Advertisement -

Всеки ден страната ни получава по някой звучен шамар за начина, по който се управлява и функционира. Те станаха толкова много, че на тупан сме се превърнали. Европейският парламент излезе с резолюция за ширещата се корупция, ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши върна 7 от предложените й 10 български прокурори, защото не стават за там, а двама американски сенатори поставиха под въпрос двустранните отношения между България и САЩ отново заради корупцията, зависимата съдебна система и липсата на свободни медии.


За съжаление и днес не ни се размина. Евростат /статистическата служба на Европейския съюз/ излезе с неприятната новина, че България е с най-високо ниво на престъпления, насилие и вандализъм в целия ЕС. Ако живеехме като отшелници и слушахме само нашите си вождове, щяхме да си мислим, че по-запазена от престъпници държава надали има в света. Само преди няколко дни МВР и прокуратурата отчетоха грандиозни успехи на този фронт. Според двете ведомства престъпността рязко е намаляла. Главният секретар на вътрешното ведомство Ивайло Иванов гордо се изпъчи: „резултатите в борбата с престъпността са постигнати въпреки условията на пандемията“.

А помните ли обиколките на главния прокурор Иван Гешев по селата. Той навести лично бабите и дядовците, станали жертва на апаши. И оттам каза, че обявява война на битовата престъпност. За забравилите тези каскетни сценки ще припомним, че случките се разиграваха в началото на миналата година. От тогава, обаче не сме се наслаждавали на подобни циркови изпълнения.

Преди време главсекът Ивайло Иванов реши да ни успокои: „Резултатите, които сме постигнали, са безспорни. Нашата страна е много сигурна. Няма място в България, на което да не може всеки да отиде без страх. Продължаваме да гоним основните си цели, а именно сигурността на българските граждани“. Или накратко казано – Иванов се опитва да ни убеди, че благодарение на тях, е прекършен гръбнака на престъпността.

Ако пък решите да се заровите в статистиката на МВР за разкриваемостта на престъпленията и недай боже притежавате малко математически способности, ще разберете, че 100-те процента отдавна са ги минали. Многократно сме писали за начините, по които силовото ведомство си натъкмява статистиката, за да оправдае милиардът и много отгоре, който пилее за година. Вътрешното ведомство бяга като ужилено от предложението да се измерва усещането на хората за сигурност. Началниците се дърпат, знаят, че ще лъсне измамата и ще стане ясно, че и в тази сфера живеем в паралелен свят –единият, стъкмен за пред телевизора, само и само шефовете да блеснат пред когото трябва. И другият свят – на реалните жертви, разбирайте всички нас.

Очаквано за това, че сме първи по престъпност в ЕС, по върховете на държавата и този път ще се направят на „ни лук ял, ни лук мирисал“. Все едно такова животно няма. За сметка на това двама от тези, на които дължим този „ грандиозен успех“ – действащият все още министър Христо Терзийски и предшественикът му Младен Маринов са се запътили към парламента и очаквано скоро ще седнат като народни избраници в него. Тук, в България се благодари така. Но не за процентите, а за други неща.

И хич няма да е изненада, ако след целодневно умуване, някоя държавна калинка не рече на всеослушание, че Евростат изразяват лична позиция и затова няма за какво да й се обръщаме внимание. А разни жълти издания да „изровят“ как разни корумпирани и престъпни кариеристчета са се загнездили там и искат на всяка цена да ни очернят, защото завижнат на успехите ни. Опит с подобно унизително поведение вече имаме.

Автор: Ина Костадинова

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 40511

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече