Стефан Цанев: Ако Борисов спечели изборите, ще го дължи на думите на президента

- Advertisement -

Обидно е да те хване заразна болест, заради нейната масовост. Този вирус ме потиска много. Успях да се ваксинирам, но се боя, че навсякъде, където пипна има нещо, а това ограничава свободата ми“. С тези думи започна участието си в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS Стефан Цанев, писател, поет и драматург.

Според него да се говори за това от сутрин до вечер нанася повече вреда от самия вирус. А коронавирусът е биооръжие, независимо кой го сервира.

„Ние сме в състояние на биологична война. Вирусът започва да изопачава нашата същност. Напоследък надделява личният интерес над съдбата на другите“, смята Цанев.

Никой не носи маска, защото на никой не му пука за другите. Свободният човек не цени свободата. Българският народ най-достойно се е държал по време на робството, родил е най-хубавите хора – възрожденците. Сега кой може да даде имот и живот за кауза, за която няма полза?“, попита риторично поетът.

Той подготвя пиесата „Убийството на Богородица“ – за това какво се случи по време на прехода.

През 1990 г. това, за което винаги сме мечтали и не сме вярвали се случи. Вярата тогава беше неограничена. Не мога да забравя първите дни каква радост беше свободата. Всичко това обаче беше проиграно. Народът беше измамен. Голямата беда беше, че народът се почувства изигран и обезверен. Това е историческо престъпление към нашия народ. Докато народът викаше „Да живее демокрацията“, няколко стотин души успяха да присвоят създаденото от народа за половин век, народът остана измамен, пречупи се духът на българина, почувства се глупак с пръст в устата. Да излезе ще бъде много трудно“, коментира той.

По думите му най-страшно е когато се краде законно.

В пиесата „Плач на ангел“ – моноспектакъл на Христо Мутафчиев, драматургът излага вижданията си за днешната реалност.

„Трябва да търсим съкровището, скрито вътре в нас. Когато прости хора управляват държавата, демокрацията се превръща в простокрация“, заяви Цанев.

Писателят смята, че политиците не владеят словото, не са оратори, иначе ще има спечелил и без партия. Затова и думите им имат обратен ефект. А ако Бойко Борисов спечели изборите, ще го дължи на думите на президента.

Източник: „Епицентър“

Прегледана: 41271

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече