Неочакван обрат: Запорът на имуществото на Васил Божков падна в съда

- Advertisement -

Административният съд в София отмени решение на НАП за запор на личното имущество на обвиняемия бизнесмен Васил Божков от миналата година.

Сред посочените от съда причини са липса на ясни данни за размера на това имущество в атакуваното постановление, собствеността на това имущество, доказателства, че длъжникът умишлено се освобождава от активи, липса на яснота дали възбраната затруднява съществено дейността и т.н.

При липса на обоснованост и мотивираност по отношение вида и размера на предполагаемите бъдещи публични вземания, отсъствие на данни за реалния обем на предходните обезпечения на същото задължение, наложената възбрана върху имуществото на длъжника, посочено в процесното постановление, формира извод за непропорционалност и несъразмерност“, посочва съдията, който е категоричен, че е „невярно“ твърдението за направен анализ на получените от Божков доходи.

Снимка: „Монитор“

Решението е окончателно.

В края на януари запор върху имоти за 940 978 лв., наложен от данъчните на свързаното с Божков „Декарт“ ООД, беше отменен от Софийския админстративен съд. Фирмата е собственост на „Вабо систъмс“ ЕООД и „Видео бет“ АД. „Вабо сисъмс“ е собственост на „Нове интернал“ ООД, притежавано еднолично от бизнесмена. Именно то е и връзката, която прокуратурата прави между него и по делото срещу Лиляна Деянова (ЛиЛана).

Големият запор на имущество за милиони, което КПКОНПИ наложи на Божков, обаче остава.

Междувременно Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България.

Магистратите заявяват, че не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава.

Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не подлежи на съдебен контрол за преценка основателна ли е тя. Няма и възможност издирваният да може да я обжалва на нито един етап до предаването му на българските правоохранителни органи, е констатирал съдът в Люксембург.

Той е обсъждал процедурата във връзка с преюдициално запитване, отправено от Районния съд Уестминстър в Обединено кралство в рамките на производство за изпълнение на европейска заповед за арест, издадена миналия януари от Районната прокуратура в Свищов срещу заподозрян за кражба на пари и бижута.

„Наличието на съдебен контрол върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едва след предаването на издирваното лице е в разрез със задължението на издаващата държава членка да въведе процесуални правила, позволяващи преди това предаване да има контрол за законосъобразност на националната заповед за задържане“, пише в решението на Съда.

След него страната ни трябва да въведе обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка – основателна ли е тя и съответства ли на закона.

Решението на съда в Люксембург няма обратно действие, така че няма да засегне случаите на Цветан Василев и семействата Баневи и Арабаджиеви, но засяга всички висящи към момента и неизпълнени Европейски заповеди за арест. До приемането на законодателна промяна, за което трябва да има действащ парламент, издадените заповеди от прокурор трябва да бъдат отхвърляни.

Въпреки това, по този повод самият Васил Божков публикува във Фейсбук заповедта и написа:

Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без санкция на съда, е невалидна. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург. Още вчера Уестминстърският съд (Westminster Мagistrates“ Court) в Лондон е прекратил всички дела от България, образувани от Иван Гешев и неговите предшественици по европейски заповеди за арест. Определени са като „негодни“. Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и на мен и връчена на назначен от Каскета служебен защитник“.

Собственикът на „Нове холдинг“, известен с прозвището Черепа, дори публикува рисунка на стилизиран череп с надпис „Идвам“.

Юристи обаче коментираха, че тази заповед не касае неговия случай, защото отдавна българската власти поискаха чрез друга процедура екстрадицията му от Дубай, което няма нищо общо с ЕЗА.

Източник: „Епицентър.бг“

Прегледана: 45414

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече