Политическа несъвместимост: ВМРО и НФСБ с различно виждане за управлението на коронакризата

- Advertisement -

Всичко е с компромиси, битки и отстъпки. До известна степен не сме доволни от участието си в управлението. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в дебат с ВМРО за предстоящите парламентарни избори. Плюсове и минуси има в участието ни в сегашното управление.

Имаше постижения – например позицията за антибългаризма в Северна Македония, пресичането на Истанбулската конвенция, битката за семейното подходно облагане, обясни Кузман Илиев, гражданска квота в листата на ВМРО за новия парламент. Илиев само допреди половин месец беше известен в амплоа на журналист, беше и телевизионен водещ, с имидж на технократ.

Коронакризата

Повече механично затваряне няма да има – таргетирани следва да са мерките, към уязвимите групи. Карантиниране на болните, ваксинация първо на уязвимите групи и спазване на мерките за дистанция и носене на маски – това е рецептата, която Илиев вижда за коронавируса. Трябва да се затворят училищата, децата разнасят британския коронавирус, повтори пак след вчера Валери Симеонов, този път пред Нова телевизия. Не бих затворил заведения и училища, молове и ресторанти – статистически се вижда, че епидемични взривове има на места, където дори няма заведения. Не бих уволнил Националния оперативен щаб, не бих сменил здравния министър, бих поканил повече експерти от други сектори (икономика, образование, култура) за обсъждане на мерки. Смятам, че трябва да се успокои тона, да се мисли в посока за повече свобода на бизнеса, обобщи Илиев.

Ако продължава с тези темпове заразата, държавата е длъжна да предприеме всякакви допустими мерки, опонира Симеонов. „Всякакви мерки са разрешени, това е като при война“, добави той. Симеонов вижда като основна заплаха близките контакти в училища, а в моловете и заведенията рискът не е такъв, има отстояние и отиваш само с най-близките си. Той също не вижда смисъл да сменя здравния министър и хората в Националния оперативен щаб.

Валери Симеонов отрече и, че при регионално затваряне затворените няма да получат държавна помощ, защото решението е на регионалните власти, не на националните. Двамата с Илиев посочиха като ефективна мярка разсрочването на кредитите, но Илиев наблегна на предложение за Гаранционен фонд, който да покрие най-засегнатите сектори за 5 години напред. „Вие за по-голяма мизерия ли сте или за по-малка“, блесна Симеонов по отношение на минималната пенсия след въпрос на Виктор Николаев. И влезе в спор за горивата с Илиев – според Симеонов трябвало да има държавна верига за горива, за да се свалят цените, а Илиев го контрира защо държавата не премахне и мъглата около данъчните складове, така че да отпадне една голяма тежест по веригата на доставка.

Симеонов не пожела да коментира кой е фаворитът му за премиер и дали ще е той или Веселин Марешки, след като са в една коалиция. Ако има достатъчно гласове, г-н Каракачанов би бил премиер, каза Илиев.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 39443

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече