ГЕРБ vs БСП: За кражбата на 700 милиона, Виденов и уникалния Борисов

- Advertisement -

Управляващите и опозицията превърнаха предизборен дебат за икономиката в размяна на политически нападки

Управляващите и опозицията тежко се сблъскаха в поредния предизборен дебат – този път, посветен на икономиката. Александър Иванов от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП и Петър Чобанов от ДПС се срещнаха в студиото на bTV, за да говорят за икономическите планове на своите партии, но размениха най-вече политически нападки.

За Виденов и опразнените хладилници

Първият повод за словесна престрелка дадоха заявките на Румен Гечев, че левицата ще предриеме радикална реформа на пенсионната система, ако дойде на власт. Александър Иванов му възрази като се върна към любимата за съпартийците му тема – управлението на социалистическия премиер Жан Виденов.

„Още недоумявам как БСП си позволява да говори за пенсиите, особено частта, в която вие сте бил в управлението на г-н Жан Виденов, което не беше чак толкова отдавна – преди 20 години, когато българските пенсионери бяха поставени в незавидната ситуация да имат пенсии с покупателната способност от 3 долара”, заяви Иванов. И похвали партията си: „Отношението към българските пенсионери е видно, че е най-позитивно от страна на ГЕРБ и сме го доказали в управлението си.”

„Вие сте добри с пенсионеритге преди изборите и, вместо да направите пенсионната система по-европейска, вие подхвърляте на нашите родители по 50 лв. преди изборите”, язвително отвърна соцдепутатът. Той обаче се хвана на кукичката за Виденов и се впусна в опровержения: „Огромното болшинство от българите знаят – първо, никога не е била пенсията 3 долара. Второ, знае се какви са причините. И трето, вие лично, колега Иванов, и вашите колеги от ГЕРБ избрахте съвсем основателно министъра на финансите на Виденов Димитър Костов два мандата за шеф на банковия надзор на БНБ. Вие избрахте един висококвалифициран колега – Димитър Радев, за шеф на БНБ, а и двамата са от екипа на Жан Виденов.”

Иванов обаче не се отказа: „Всички си спомняме как при Жан Виденов опразнихте хладилниците на българските пенсионери и българските работещи, и техните банкови сметки с фалитите на 15 банки.” „Благодаря ви за доверието към екипа”, подкачи го Гечев. „Аз ви благодаря на вас”, студено отвърна депутатът от ГЕРБ.

За разговорите между английската кралица и Борисов

Друга схватка избухна за икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Петър Чобанов обяви, че при управленията, в които е участвало ДПС, годините на най-нисък ръст на БВП са надхвърляли най-добрите години на ГЕРБ. Тук избра да се включи Гечев: „ГЕРБ се хвалят как ги обичат техните партньори, как се обажда английската кралица да се съветва с г-н Борисов.” „При вашето управление спират европейските фондове. Голямо доверие към вас”, пробва да бъде ироничен Иванов.

Соцдепутатът посочи, че Сърбия, която е извън ЕС, вече изпреварва България по размер на чуждестранните инвестиции. „Не съм съгласен с данните, които изнася г-н Гечев”, упорстваше колегата му от ГЕРБ. „Ама това са данни на Световната банка!”, учуди се Гешев. „Вашите заявки за вдигане на данъци и за национализация, и политическата несигурност и нестабилност, която се поражда след управление на БСП и на ДПС, отблъскват инвеститорите”, отвърна Иванов.

Кой открадна парите

Участниците в дебата направо се развикаха един на друг, когато Румен Гечев повдигна въпроса за липсващите 700 милиона лева в бюджета, заради които избухна скандалът с хазартния бос Васил Божков. “Как е възможно в страна-членка на ЕС правителството да участва в самоограбването си и на българските данъкоплатци?”, попита той.

В отговор Иванов се обърна за помощ към друга любима мантра на ГЕРБ – за спрените еврофондове. „Като десен политик ще кажа, че това е работа на правораздавателните органи. В тази връзка, ще кажа, че държавата и средствата, с които ще разполага България по повод доверието на нашите европейски партньори, е, че България е единствената страна, която по Многогодишната финансова рамка има над 1 млрд. лв. повече, които ще бъдат дадени за развитие на икономиката и развитието на социалната среда. ГЕРБ е единствената дясна партия, която има доверието на Европа, защото многократно преди това при управленията на БСП и на ДПС са спирани европейските финансирания.”

„Г-н Иванов, вие какво отговаряте на българския народ в момента – ние откраднахме 700 милиона, обаче баламите от ЕС продължават да ни дават по 1 милиард”, подигра го социалистът. „Това го заявявате вие. Това не ви прави чест – особено вие да говорите за доходи, за изсветляване на икономиката. Вие си позволявате да казвате на българските избиратели: изберете ни нас, за да ви опразним хладилниците и сметките”, отговори обидено депутатът от ГЕРБ. А Гечев постоянно се опитваше да го надвика: „Не, не можете да лъжете Европа! Върнете парите от чекмеджетата! Ще трябва да печелите доверието на съдебната система много скоро във връзка с хазарта!”

Уникалният европейски премиер

Двамата се сблъскаха и когато Гечев нападна директно премиера Бойко Борисов: „Това, което трябва да направите от своя председател на партията, е кардинално да промени поведението си. Г-н Борисов неглижира парламента, в разговор с вицепремиера обижда нас депутатите, обиждайки председателя на парламента. Година и половина този уникален европейски премиер не стъпи в парламента и вие искате сега да правите експертна и широка коалиция.”

„Не, не искаме. Ние искаме дясноцентристко правителство. Вие не идвахте на работа половин година, а вашата работа беше в парламента. На г-н Борисов е в Министерския съвет”, реагира Иванов.

Десните и левите етикети

Тогава Чобанов изрази съмнение доколко дясна партия е ГЕРБ. „Хубаво е да си лепим сами етикети кой е ляв и кой е десен, но понякога политиките сочат точно обратното. Както сте се засилили да увеличавате преразпределението през бюджета, много скоро ще се приближите самите вие до идеите на БСП. Над 47% е това преразпределение през последното тримесечие на миналата година и, колкото и да е криза, то показва ясна тенденция. За съжаление, към момента при вас десни приоритети не можем да видим“, обърна се той към Иванов.

„Г-н Чобанов изкривява някаква информация, с която не съм се запознал. В България е най-ниското преразпределение от държавата на данъци и публичен ресурс“, възрази депутатът от ГЕРБ. „В Африка има колкото вас“, подкачи го отново Гечев. „Казвам за ЕС, вие, като се върнете на власт, можете да се сравнявате с когото поискате“, не му остана длъжен Иванов.

Автор: Людмил Илиев

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 43538

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече