Отиде си легендарният основател на „Тангра“ Косьо Марков

- Advertisement -

На 71-годишна възраст след усложнения от Covid-19 почина Константин Марков, музикант и композитор, основател и басист на група „Тангра“.Роден е на 3 октомври 1949 г. в София.От края на 60-те години на миналия век става част от група „Бъндараците“, а през 1976 г. основава легендарната група „Тангра“.

Константин Марков навлиза в света на рока, вдъхновен от „Бийтълс“. Първо свири с „Бъндараците“, участва в групите на Емил Димитров и Лили Иванова, през  1976 г. създава една от емблематичните за българския рок група – „Тангра“. През годините тя претърпява различни трансформации, а почти всяка песен става хит – „Бъди, какъвто си“, „До последен дъх“, „Жулиета“, „Оловният войник“, „Богатство“, „Нашият град“, която е задължително изпълнявана по няколко пъти на концертите из страната.

Константин Марков и Кирил Маричков заедно създадоха първото рок радио „Тангра“.

„Рокът е философия, рокът е начин на мислене, рокът е верую и естетика и, разбира се, най накрая –  начин на живот“, каза в интервю за БНР музикантът. Той е автор на сигналите на много от предаванията на Националното радио – „Графити по въздуха“, „Музикална суматоха“, „Рок лавина“ и др.

Песните, които остават незабравими за слушателите, вълнуват, защото идват от преживяното и минават през сърцето:

„Трябва да се разбере, че, за да имаш успех в музиката, както разбира се и във всяко едно изкуство, трябва да си много искрен. А пък още по-силно става, когато ти – по един или друг начин, пресъздаваш това, което преживяваш чрез музика и чрез текст, разбира се“, каза Константин Марков в едно от последните си интервюта за програма „Хоризонт“ на БНР.

Прегледана: 44531

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече