Политологът Живко Минков: След 2007 година България устойчиво затъва в качество на своята демокрация

- Advertisement -

Всяка политически система, всеки политически режим може да бъде заплашен и подкопан в своята легитимност. Колкото и скандално да звучи, това важи и за демокрацията.“ Това каза в предаването „Преди всички“ Живко Минков от Департамент “Политически науки” в Нов български университет преди академичната дискусия „Има ли алтернатива демокрацията”.

Тя е част от поредица дебати с участието на преподаватели в НБУ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Няма непосредствена заплаха за демокрацията у нас, но в средносрочен план има предизвикателства, посочи Живко Минков.

Страна като България, страните от Централна и Източна Европа трябва много ясно да отчитат динамиката в международната среда – тече ясен процес на разместване на пластовете през последните десет години, отбеляза Минков. Той открои риска „да се окажем принудени да си внесем отвън определен модел на обществено развитие“, какъвто вече имаме в историята си.

Демокрацията във функционирането си не е имунизирана срещу това сама да роди опасности за своето съществуване“, изтъкна Минков.

След първоначалната еуфория от масовото демократизиране в началото на 90-те години в световен мащаб настъпи постепенно разочарование. Едва около една четвърт от осъществените преходи към демокрация са довели до ефективни демократични управления, посочи преподавателят.

„Реалността ни показа, че демокрациите се различават една от друга. Има различни степени и различно качество на демокрация. За съжаление след 2007 година България устойчиво затъва по отношение на своето качество на демокрация“, коментира Живко Минков.

Ако някой наистина мисли и вярва, че има алтернатива на демокрацията, то е добре да си даваме сметка каква би била тя, за да се запитаме дали наистина я искаме, заяви още Минков.

Източник: БНР

Прегледана: 48373

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече