Очаква ни шарен парламент – в полза или в наша вреда ще е това

- Advertisement -

Не виждам нещо особено и нещо иновативно да се случва в тази предизборна кампания. Това каза в интервю за БГНЕС анализаторът и публицист Иван Стамболов – Сула.

„Има една нервност и нетърпение на хората, които по някакъв начин са изчислили шанса да влязат в парламента. Това ги прави по-настойчиви. Интригата е в това, че се очаква сравнително шарен парламент, въпреки противоречивите социологически проучвания. Нищо особено – предстои да се вземе решение, защото гласуването е именно това. Решението ще бъде или правилно, или неправилно. Каквото и друго да се каже, може да прозвучи като пропаганда в момента. Дори да се каже, че никой не си заслужава да бъде подкрепян, това може да се разчете като агитация да не се гласува“, коментира той протичането на предизборната кампания.

Поведение на политиците и послания на партиите към своя електорат той анализира така:

„Когато човек се стяга и бори за избори, той отправя няколко основни групи послания и в няколко различни посоки. Едната група са посланията към твърдите ядра на съответната партия. Другата група са меките периферии, които евентуално биха подкрепили и симпатизирали. Трета група пък се отправят за обръщане на избирателите, за прозелитизъм, така да се каже. Например някой, който досега е гласувал за друга партия, този път да бъде убеден да гласува за агитиращия. Четвърта група са посланията между самите партии. Там, за съжаление, не се мерят толкова нови идеи за политики, колкото се вадят компромати и се говорят неприятни неща“.

Решението на партиите отново да заложат на популярни лица и дори екзотични имена в гражданските квоти на листите си, Иван Стамболов смята за обикновена предизборна технология. „Когато партията прецени, че е овладяла твърдото си ядро и с по-малко енергия може да го поддържа активно, тръгва да разширява ветрилото, стъпвайки на максимата, че обществено познати хора водят след себе си доверие. Това доверие се превръща в гласове. Лично аз не съм привърженик на тази техника, защото в голяма част от случаите се получава циркаджийска история. Това, че някой е добър певец, не значи, че ще е и добър депутат. Ако някой може да докара 10 хил. души на концерт, не означава, че ще заведе 10 хил. души да гласуват“, подчерта анализаторът и допълни: „Така или иначе изборните технолози са си направили някоя и друга сметка, за това има надпревара кой по-колоритна фигура ще покаже в листите си“.

Според него обаче в това се крие голяма опасност, тъй като тези хора много трудно ще носят отговорност за действията си. „Както те, така и партиите. Ако такъв човек направи нещо осъдително и се провали в парламента, партията ще свие рамене и ще каже, че е от гражданската квота“, смята Иван Стамболов.

На въпроса може ли това да се разчете и като липса партийни кадри, той отговори:

„Може, но в това отношение партиите са различни. Големите партии не се оплакват от липса на кадри. Напротив, те си имат номенклатура, която си чака реда търпеливо. Има по-малки партии, които, ако ги попиташ кой ще им бъде министър на образованието, ако вземат да спечелят изборите, не могат да отговорят“. Той е категоричен, че големите партии, които имат младежки организации, вече са отгледали едно поколение нови политици.

За COVID-19 и политизирането на медицинския въпрос анализаторът смята:

„Не се наемам да кажа какъв ефект би имало от новото 10-дневно затваряне. От гледна точка на управляващите, които са преките „виновници“ за затварянето, защото са субектите на тези мерки, за тях може да има два възможни сценария. Единият може да бъде, че пред лицето на заразата народът се консолидира и казва, че има по-важни неща от ежедневните проблеми. Може да се случи и точно обратното – да кажат „ще съсипете икономиката, ще унищожите едно поколение ученици“ и т.н. Не знам кой от този два сценария би сработил“.

„Хората да мислят с главата си, когато слушат всички послания, които им се отправят. Да избират и да не забравят, че човек гласува по 3 основни признака – идеологически, политически и прагматичен. Първият е, когато съответният кандидат изповядва мироглед, съвпадащ с този на гласоподавателя, вторият – когато се приоритизират сектори, също важни за гласоподавателя. Прагматичният подход е всеки да види къде са неговите приятели и да си гласува за тях“, каза още шеговито Иван Стамболов-Сула за предстоящия вот.

Автор: Иван Стамболов – Сула

Източник: БГНЕС

Прегледана: 48711

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече