ВИП ваксини или ваксини за ВИП-а

- Advertisement -

Вече разбрахме какво е поръчала българската държава като ваксини срещу COVID-19, макар да има известни разминавания между квотите, с които сме разполагали, и количествата, които сме заявили. Стратегията на поръчките ни беше достъпно обяснена от премиера – „ако едното (заведение) работи за 4 лв. а другото за 15 къде ще си изпиеш кафето?“

Все пак се оказа, че едни ще пият кафе за 15 лв., а други ще пият студена вода, защото „евтиното кафе“, от което масово сме поръчали, първоначално не дойде в желаните количества, после настъпиха съмнения за качеството му, и макар европейският регулатор да каза, че няма страшно и е по-добре с „кафе“, отколкото без, желаещите да го консумират значително намаляха.

Защо се случи така? Премиерът и за това има отговор – „търговската война между фирмите за продуктите (ваксините) е като в заведенията“.

Ако се абстрахираме от това убедително обяснение за настъпилия батак с ваксините, все пак ще трябва да признаем, че дори в кратките характеристики на одобрените до момента препарати има разлики, което е факт, а не търговска война – едната иРНК ваксина е с 98% ефективност, втората от същото поколение – 96%, векторната – 67%. Процентите са си проценти. Фирмите сами са ги посочили към характеристиката на продукта.

След като месеци наред ни убеждаваха, че „всеки български гражданин“ ще може да избере ваксината, която предпочита, в крайна сметка ни заявиха, че най-добрата ваксина е наличната, избор няма, но това, което имаме, е най-доброто. После се оказа, че най-доброто за момента може да не толкова добро. Появиха се сигнали за сериозни нежелани ефекти, но експертите у нас, а и в Европа, ни увериха, че няма причинно-следствена връзка между събитията. Резултатите от единствената проверка по сигнал у нас бяха обявени след заключението на ЕМА за безопасността на оксфордската ваксина, като застраховка, да не би да избързаме и да обявим, че е безопасна, пък агенцията да каже друго.

Сега имаме „евтино кафе“, за което няма много поръчки, ако съдим по резултатите през първия ден, в който бяха възстановени имунизациите във ваксинационните центрове, макар отблокираното количество на оксфордската ваксина да е 100 000 дози.

Междувременно от по-скъпия продукт идват скромни, но редовни количества. Те обаче не се пускат за „свободна консумация“ през е-системата за запазване на час, където фигурира само оксфордската ваксина. Както зам.-министърът Жени Начева преди време обясни – през системата ще има избор, когато има избор.

Според здравното министерство, с иРНК ваксините се извършват ваксинации по първите три фази. Да, все още ваксинират първите фази, макар преди дни шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов да обяви, че почти е завършила 4 фаза и скоро ще почне петата. Предполага се, че като завърши фаза, всички включени в нея, изявили желание да се ваксинират, са го направили. Иначе какъв е смисълът от фазите? На практика ние нямаме завършена фаза от ваксинационния план, нищо че междувременно отпушихме и масовата ваксинация. Както стана ясно размислилите от първите фази с предимство се имунизират, изпреварвайки тези, на които им е дошъл редът.

Но да речем, че в първа и втора фаза са най-застрашените, тъй като работят във високорискова среда и имунизациите с препаратите на Пфайзер и Модерна са препоръчителни. Идва трета фаза, която е най-интересна откъм състав. Тя е формулирана много обтекаемо – „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“. В тази вратичка за имунизации може да бъде включен всеки. Стратезите на плана предвидливо не са споменали приблизителен брой участници в нея, а са уточнили, че ще се ваксинират само по предварително изготвени списъци.

Така всяка по-настоятелна компания, организация или отделен връзкар може да се вреди за „скъпото кафе“ по-рано. Което не е без значение, защото за останалите реалистичната възможност е към края на годината.

Все пак социалните мрежи вършат работа, ако не за друго, поне да станем свидетели на собствената глупост на тези, които успяха да се доберат до ВИП ваксините, извън всякаква логика за привилегирована група във висок риск, и да се похвалят публично кога и с какво са се ваксинирали – пиари, актьори, тук-там някой оператор на шоу програма или близък на някой от фазите, който е бил включен в списъка, за да не се хабят дозите.

Никой вече не се сеща за възрастните, хронично болните, за които „евтиното кафе“ не е препоръчително. Тях да ги мислят личните лекари. Макар че и там перспективите не са много оптимистични. Както стана ясно от национална анкета сред джипитата, до момента 78% от тях са поставили между 10 и 40 дози, а са заявили между 50 и 200 (според пациентската си листа). Оказа се също, че почти 100% от тях правят имунизации с оксфордската ваксина, а близо 70% от пациентите им предпочитат иРНК препарат.

Ако се вярва на официалната статистика, от получените до момента около 275 200 иРНК ваксини са се възползвали (или ще се възползват) малко над 137 500 души. Имали късмета да са първи или да са се записали, където трябва.

Автор: Милена Петкова

Източник: News.bg

Прегледана: 49058

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече