ЦИК: как спазването на закона ще доведе до… нарушаването на закона

- Advertisement -

Комисията няма намерение да опрости изборния процес, в СИК ще смятат с елките

Изключително сложният протокол за изборите няма да бъде опростен, а членовете на секционните комисии ще смятат резултатите с елки. Централната избирателна комисия (ЦИК) щяла да се съсредоточи върху обучението на изборната администрация, които обаче обучения започнаха едва вчера – две седмици преди вота и са предимно онлайн.

Това се разбра от думите на члена на ЦИК Димитър Димитров, който бе гост в ефира на БНТ. Отказ от олекотяване на процеса обяви по същото време по Нова тв и говорителката на комисията Таня Цанева, стъпвайки буквално на буквата на закона.Избори 2021: трудни, по-трудни, най-трудни

Както Клуб Z писа, отчитането на резултатите на тези парламентарни избори се оказва най-голямото предизвикателство. Причините са комплексни – от по-големия брой формации, участващи в надпреварата, повечето кандидат-депутати, рекордния брой секции в чужбина, през хилядите карантинирани, които трябва да бъдат обслужени с мобилни урни (голяма неизвестна засега), но най-вече – хибридното гласуване.

След като законодателят реши, че ще гласуваме и с хартия, и с машина, това усложни протокола, който секционните избирателни комисии (СИК) трябва да попълнят. Те ще трябва да нанесат ръчно и резултатите от класическите бюлетини, и тези от устройствата и да ги сумират – което се явява най-големият проблем. А в добавка – да направят същото и с преференциите.

Вчера от държавната фирма преброител „Информационно обслужване“ (ИО) предложиха поне да отпадне сумирането, което сега членовете на СИК правят на ръка, с елки. От ИО поискаха то да се извършва компютърно в Районните избирателни комисии (РИК). Предупредиха, че ако процесът не бъде опростен, масово ще има грешки, преправяне и пр., като обработката на данните ще отнеме поне 5 до 7 дни при заложен в Изборния кодекс срок от 4 дни. 

Председателят на съвета на директорите на ИО – математикът проф. Михаил Константинов, определи струпването на всички тези неблагоприятни обстоятелства като „перфектната буря“ и тази сутрин влезе в спор в ефир с говорителката на ЦИК, след като бе включен по телефона.14 дни преди вота: сложни протоколи, започват обучения на СИК

Цанева първо обяви, че не е съгласна с РИК, които вече публично се оплакаха, че протоколите са по-сложно направени от ЦИК.

„Те са такива, каквито ги изисква законът. Дори има опростяване – различните видове невалидни бюлетини да са сумирани. Дали са по вертикал или по хоризонтал, цифрите са си цифри“, обяви тя. 

На многократно зададения въпрос може ли поне сумирането да отпадне като изискване, говорителката на ЦИК все препращаше към закона. В действителност, в него е записано, че „данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират“ и се вписват от СИК в протокола.

„Няма как да се елиминира, защото е изискване на Изборния кодекс“, не отстъпваше Цанева.

Ще успеят ли всички поставени под карантина да гласуват?

Тук по телефона вече се включи Константинов.

– СИК ще извърши действието сумиране 400 пъти. Изтощената комисия. Компютрите са измислени за тази цел – да сумират числа. – заяви той.

– Бих се радвала, ако проф. Константинов предложи вариант, който се позволява от закона. – опонира говорителката на ЦИК. Това е, събира се с елка в СИК, бе последната й дума.

Константинов обаче пак настоя:

„Това, че комисията ще събере две числа, не носи никаква информация, освен, че ще сбърка. Да донесат само числата в РИК, числата ще се наберат и компютърът ще ги сумира. Какво излиза, че е по-добре да дадем грешна извадка от протокола, отколкото верните числа?“

Тук Цанева извади друг „коз“ – представителите на партиите в секциите, които наблюдават процеса и имат право да получат копие от протокола, върху какво щели да се разпишат? – Празни клетки?

„Тогава като минимум трябва да предупредим българската общественост, че резултатите няма да са готови в срок. Ще бъдат за 6,7,8 дни. Не е толкова страшно, че ще има забавяне. Въпросът е хората да не решат, че ги лъжат“, констатира професорът.

COVID избори 2021. Въпросите – повече от отговорите

Или в резюме – спазването на буквата на закона от ЦИК ще доведе до… нарушаване на закона от страна на „Информационно обслужване“. В същото време парламентът не само не заседава, но и в четвъртък ще се събере само, за да се разпусне. Вариант все пак има – ако се свика извънредно заседание и поправката мине по бързата процедура – така че или да отпадне изискването за сумиране, или да се удължи срокът за обработка на данните на повече от 4 дни. 

Експерти предлагат и засилване на капацитета на РИК с технически лица – за сверяване и поправяне на сгрешените протоколи от СИК преди те да отидат за окончателна обработка. За целта обаче към областните администрации трябва да бъдат спуснати средства за наемането на експертите, което пък зависи от волята на Министерския съвет.COVID-19 избори през 2021-а: 5 идеи 

Поради така създалата се ситуация се очертава и още един проблем – струпване на членове на СИК пред РИК в по-големите райони, като София например. Това би било в противовес на мерките срещу COVID-19. Не е ясно и колко време тези хора „ще висят“ в РИК – докато предават документацията и се изчистват (очаквано) сгрешените протоколи.

„При един добър график, който трябва да бъде създаден от РИК, няма да се налага такава организация. Отнасяйте въпроса към РИК“, обяви говорителката на централната комисия.

„Да ви кажа, ако ви слушам и съм член на СИК, ще се откажа. Ще се откажа просто“, обърна се на края на разговора към нея водещият Виктор Николаев.

Източник: Клуб Z

Прегледана: 47667

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече