Палачинката се обърна: ГЕРБ обвини БСП в заговор за саботаж на изборите

- Advertisement -

Чрез усложнените изборни протоколи опозицията се стреми да компрометира вота, смятат хората на Бойко Борисов

Казусът със сложните за попълване протоколи с изборните резултати, който досега занимаваше само изборната администрация, внезапно се превърна в тежка политическа интрига. Това стана след като управляващите от ГЕРБ директно обвиниха опозиционните политически сили, в частност БСП, че се опитват чрез представителите си в Централната избирателна комисия (ЦИК) да прокарат изборни книжа, които да объркат изборните чиновници при сумирането на резултатите и така да се компрометира вотът.

В отговор комисарите намекнаха, че твърденията на ГЕРБ са част от предизборната им кампания.

Как се плете заговор

Конспирацията се захвана да опише лично вицепремиерът Томислав Дончев, който свика извънредна пресконференция в партийната централа. „Имаме един изкуствено усложнен изборен процес и аз изобщо не мога да повярвам, че това е случайно, или че е недоглеждане. Това е нарочно, за да има повече грешки, за да се забави обработването на резултатите, за да се генерира хаос, нетърпение и да се получи една чудесна среда за политически спекулации и коментари. Имаме предизборни заявки от партийни централи и от президентството, че изборният процес ще бъде компрометиран, непрозрачен, изкривен и т.н. „, обяви той. И допълни, че следващата седмица партията му ще обяви информация, с която разполага, за „опити за провокации на локално и на национално ниво в изборния ден.“

От думите му излезе, че противниците на ГЕРБ се опитват да хвърлят страната в криза. „Каква е целта от целия този комплекс от мерки? Първата цел е персонална и политическа реабилитация на загубилите. Втората цел е създаването на дълбока констиуционна криза. Няма по-тежка криза от тази, при която имаме обявен резултат от изборния процес и една голяма част от гражданите не вярват, че това е резултатът. Това е голямата цел. В безсилието си да постигнат адекватен изборен резултат повече от една политически сили целят това – създаването на тежка конституционна криза“, драматично предрече Дончев.

Кои са конспираторите според ГЕРБ

За разлика от другите предизборни кампании, когато също са отправяли безадресни обвинения и предупреждения, че им готвят капани и скандали, този път хората на Бойко Борисов заговориха с конкретни имена. Образците на изборните протоколи са изготвени от ЦИК, а вътре в самата комисия с книжата се е занимавала работна група, оглавявана от Емил Войнов – избран за комисар от квотата на БСП. Кандидат-депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов напомни, че Войнов организира вътрешнопартийните избори, на които Корнелия Нинова е определена за водач на левицата.

„Той ли ще понесе отговорност за това, което е възможно да се случи и в изборния ден, и в изборната нощ, и в следващите няколко дни?“, попита Ципов. И, за да подсили обвиненията си, разказа случай от миналото: „На местните избори през 2019 г. неговата дъщеря, председател на СИК, беше взела със себе си вкъщи оригиналния протокол на комисията, беше му го предала и той направи опит да се проведе дискусия в ЦИК с една, единствена цел – да се внесе съмнение в честността на изборите.“

Къде хората на Борисов виждат проблема

Дълго и доста объркано по изборните книжа на брифинга говори кандидатът за депутат Евгения Алексиева. Проблемът, по думите й, се свежда до следното: първо, протоколът е структуриран хоризонтално, а не вертикално, както са свикнали досега да го виждат членовете на избирателните комисии; второ, съдържа много ненужни данни и контроли; трето, много трудно ще бъде попълването на преференциите. Затова от ГЕРБ апелират той да бъде променен и освободен от излишната информация.

Алексиева категорично отхвърли всякаква отговорност на ГЕРБ за съдържанието на протоколите с мотива, че през миналата година депутатите от партията й са предприели стъпки за опростяването им. Същото каза и друг бивш депутат и настоящ кандидат – Десислава Атанасова. Тя заяви, че изборните комисари от квотата на БСП не са спазили опростените правила в Изборния кодекс, а напротив – вложили са в протокола допълнителни елементи, които не носят информация.

ЦИК отказва да промени протокола

Пресконференцията на ГЕРБ беше обявена половин час преди редовния брифинг на ЦИК. Когато им дойде редът да представят тезата си, комисарите бяха категорични, че са направили всичко според изискванията на закона. „Всяка политическа сила, която участва на изборите, провежда своята предизборна кампания“, заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева, с което намекна, че зад твърденията на ГЕРБ стоят чисто политически мотиви, а не притеснения за честността на вота.

„ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията на Изборния кодекс. Самите кандидати имат желание да получат протокол от секционната комисия, който да е попълнен с цялостната информация – колко са гласували, колко преференции имат, както от хартиените бюлетини, така и от протокола, който излиза от машината. Без такова сумиране, протоколът не е пълен“, изтъкна Цанева. И допълни: „Ако ЦИК би възприела предложенията, които се чуват в публичното пространство, да не се попълват тези клетки, а този протокол да се занесе в районната избирателна комисия в изчислителния център, тогава биха могли да се появят съмнения, че има манипулации с тези протоколи.“

Тя съобщи, че през последните дни ЦИК е провела разговори с представители на държавната фирма „Информационно обслужване“, която изчислява изборните резултати и изрази притеснение от малкото време за обработка на усложнените протоколи. Според Цанева са били набелязани мерки, които трябва да се вземат, за да се обработят числата. „Спор няма, че са много числата. Но няма как без тези числа да съществува секционният протокол“, обобщи говорителят.

Обвиненият проговаря

Малко по-късно атакуваният Емил Войнов се появи на брифинг, организиран от БСП. Войнов се защити със същите аргументи, които използват и останалите му колеги в ЦИК – всичко е направено съгласно Изборния кодекс. Той припомни, че образецът на протокола е одобрен от комисията в началото на февруари с гласовете на 16 от изборните комисари. Противопоставил се е единствено председателят на ЦИК Александър Андреев, който беше избран от ГЕРБ за поста. Войнов добави също, че още в началото на март е било ясно колко ще бъдат участниците в изборите и, съответно, колко много изчисления ще бъдат необходими. Но публичният скандал идва едва сега.

От БСП обявиха обвиненията на ГЕРБ за нагли спекулации. Социалистът Георги Свиленски, който придружаваше Войнов, заяви, че целият проблем идва от промените в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, с които се въведе едновременно гласуване с хартиени бюлетини и машини. Той се закани, че левицата ще осигури 35 000 участници в секционните комисии – застъпници, наблюдатели и представители, които ще следят за евентуални машинации.

ГЕРБ като „танкова дивизия през купа сено“

От „Демократична България“ нападнаха партията на Бойко Борисов, че сами са виновни за всичко с промените в Изборния кодекс. „Вие си го прокарахте като танкова дивизия, която минава през купа сено, както винаги действате. Само че действате освен авторитарно, и тъпо“, коментира съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов. „Чак сега вашето мнозинство се плесна по челото да открие очевидния факт, че приетия от ЦИК протокол на база на текстовете, наложени от ГЕРБ въпреки нашите възражения, е чудовищно сложен. Добър ден! И естествено, че когато ГЕРБ се олеят, те се сещат за демокрацията. Естествено, когато ГЕРБ се олеят, те пускат Томислав да започне да държи патетични речи за това, че не се правело така“, допълни той.

„Изборигейт“

„Това е „Изборигейт“ – институционален удар срещу честността на изборния процес“, коментира случващото се Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ Тя хвърли вината и върху ГЕРБ, и върху БСП: „В схемата участват ЦИК, „Информационно обслужване“, а както видяхме днес и основните партии – ГЕРБ и БСП, които си прехвърлят отговорността за бъркотията, която самите те създадоха с изборните протоколи.“ Манолова призова президента Румен Радев да се свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради казуса.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 47646

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече