Герджиков: Наесен може да има нови избори

- Advertisement -

Наесен може да има нови избори за парламент. Това допуска бившият председател на НС проф. Огнян Герджиков в интервю за БНР.

„Едно от малкото позитивни неща, които могат да се кажат за 44-тия парламент, е, че той успя да завърши мандата си“, коментира Герджиков, председател на 39 Народното събрание и бивш служебен премиер в кабинета на президента Румен Радев. Той беше категоричен, че продукцията на това народно събрание е с много ниско качество.

По думите му парламентаристите през последните години непрекъснато демонстрират непознаване или незачитане на правото:

Всеки следващ парламент показва неглижиране на правото„.

Проф. Герджиков подчерта, че внасянето на проекта на управляващите за нова Конституция е било по абсурден за правото начин.

Огромното количество на хора с принадлежност към бившата Държавна сигурност той посочи като най-огорчаващото в листите на кандидатите за народни представители в следващия парламент. Според него и малкият брой юристи сред кандидат-депутатите не е добър знак.  

Прогнозите на Герджиков са за ниска избирателна активност на изборите на 4 април и много трудно съставяне на правителство след това:

„Политическа нестабилност в условия на пандемия е нещо много неприятно. Дано политиците, които влязат в следващия парламент, да имат визия, че ще трябва да направят известно отстъпление заради стабилността на страната. Трябва да се обединят около една програма, която да е в името на България и да я следват. Теоретично е възможно програмно правителство, но това е сложно за прогнозиране. Добре би било да се направи широка коалиция, ако се види, че няма друг начин„.

Според него не е изключена възможността наесен да има нови парламентарни избори, които да се проведат заедно с президентските.

Прегледана: 47387

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече