Борисов и енергетиката – лъжи плюс некомпетентност

- Advertisement -

От енергиен център на Югоизточна Европа България се превърна в кръгово движение, което никой не използва

За близо 12 години управление Бойко Борисов е разпределил 500 милиарда лева и 25 милиарда европари. Друг политик в цялата ни история не е разполагал с повече средства. Резултатът – най-бедни, най-болни, нация на изчезване. Защо? Отговорът е елементарен – защото това управление е базирано на некомпетентността и лъжата. Плюс кражби, разбира се, пише Евгени Гаврилов във вестник Дума.

Едно от местата, където това се вижда най-добре, е енергетиката. В годините на прехода няма и едно безгрешно правителство в този сектор. И Филип Димитров, и покойният Никита Шервашидзе, теглили заема от ЕБВР за енергетиката със заложеното изискване за затваряне на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“; и Иван Костов, и Иван Шиляшки с американските централи; и НДСВ с Меглена Кунева и Симеон Сакскобургготски, окончателно затворили глава „Енергетика“ при преговорите с ЕС, а с това и 1-4 блокове на „Козлодуй“; и Тройната коалиция, недовършила нито един от трите важни за България енергийни проекта; и правителството на Орешарски, който клекна пред новия по-голям брат и спря проекта „Южен поток“. Всички те са допринесли за днешното състояние на енергетиката у нас. Но, с изключение на Костов и американските централи, техните прегрешения са детски игрички в сравнение с непрофесионалните и пагубни решения на Борисов. Освен това всяко решение на правителството и парламента в енергийния сектор, всяка медийна изява на премиера и министъра на енергетиката Теменужка Петкова са интелектуална обида за обществото. Не трябва да забравяме и факта, че България е държавата, която почти всяка година си сменя енергийната стратегия.

„Гьолът“

Най-старата лъжа от всички е свързана с проекта АЕЦ „Белене“. Щом дойде на власт, Борисов започна да твърди, че в „корупционния гьол“ край Дунав са заровени 2 милиарда лева, което довело до катастрофалното състояние на НЕК. Проектът бе размразен през 2002 г. от правителството на Сакскобургготски, в което Борисов бе оперативен ръководител на МВР като главен секретар. След това като премиер многократно публично заявяваше, че този проект е необходим на страната, защото без втора атомна централа цената на електроенергията у нас ще се повиши.

Прозрението за вредността на АЕЦ „Белене“ Го озари, когато Той и менторите му зад океана осъзнаха, че електроенергията от втората атомна, независимо от факта, че ще се произвежда от нова централа с необходимост от възстановяване на всички инвестиции, ще е по-евтина от тази на американските ТЕЦ-ове – нищо, че те не са нови, а рехабилитирани мощности. И тогава ще лъсне грабителската им роля по отношение на НЕК. Фактите показват, че ако този проект днес бе вече реализиран, щяхме да имаме нова мощност, работеща за износ и носеща приход в страната. Вместо това правителството създаде поредната безумна ситуация.

След многократно повтаряното от енергийния министър Теменужка Петкова оправдание, звучащо като виц, че КОВИД-кризата временно е спряла интереса на инвеститорите към АЕЦ „Белене“, се надявахме, че няма да чуем по-голяма глупост. Но на 20 януари 2021 г. правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 в АЕЦ „Козлодуй“, като за целта се използва купеното от България и неизползвано оборудване за АЕЦ „Белене“.

Зависимост

Така правителството отново демонстрира некомпетентност, липса на визия за енергийния сектор и тоталната си зависимост от новия по-голям брат. Без да се споменава прекратяване на проекта „Белене“, в доклада се преминава направо към предложение за изграждане на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“ с оборудването, изработено за АЕЦ „Белене“. За да бъде по-голям абсурдът, се споменава и възможността да се монтират на същата площадка малки модулни реактори, които все още нямат одобрение от Евратом. Премиерът Борисов, коментирайки този доклад, в свой стил бодро обещава и Осми блок в „Козлодуй“. Сякаш разчитат, че сме забравили как преди няколко месеца Петкова убеждаваше обществото, че АЕЦ „Белене“ ще бъде построена от „консорциум“от руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал електрик“.

Друга серия от лъжи бе свързана с проекта „Цанков камък“. Неговата реализация започна по линия на т.нар. проекти за съвместно изпълнение. При тях външни инвеститори изграждат обекти, водещи до намаляване на парниковите емисии, срещу което получават правата върху спестените емисии. Инвеститорите обикновено са развити държави с много индустрия и по този начин изпълняват задълженията си за опазване на климата. В случая с „Цанков камък“ инвеститорът бе Австрия. При изграждането на стената се оказва, че съществуващият път пада под огледалото на язовира и се налага изграждането на нов път и тунел на обща стойност над 900 милиона лева. Те бяха построени с пари на НЕК, след което бяха прехвърлени в активите на Агенция „Пътна инфраструктура“, но тя не възстанови парите на НЕК. Така държавата в лицето на Министерството на финансите ощети НЕК с тези пари.

През 2012 г. първото Му правителство въведе такса пренос в размер на над 37 лева за мегаватчас, с което блокира напълно износа на електроенергия от България. За сметка на това облагодетелства румънските производители, които транзитираха през нашата страна електроенергия за Гърция, Турция, Сърбия и др. Това нанесе допълнителни щети на НЕК в размер на стотици милиони. Тогава българският брат Пит прибра цялата печалба на държавните енергийни дружества и за минали периоди на обща стойност 1,4 милиарда лева, с което ги лиши от всякаква възможност за инвестиции.

Кранчето

Една от лъжите, повтаряна многократно, е, че сме приключили с диверсификацията. Вече никой не може да ни врътне кранчето, защото сме 100% енергийно независими. Но, ако „Газпром“ спре по някаква причина доставките си за България през Турция, алтернатива няма. Компанията държи и капацитета при входа от Румъния, а временната реверсивна връзка с Гърция е с малки възможности за покриване на вътрешното търсене. Дори според статистиката на „Булгартрансгаз“ руският газ представлява 81,6% от всичкия, потребяван в страната през 2019 г. През миналата година този дял е намалял до 76,1%, което пак остава далеч от „100% енергийна независимост“. При последната си – по същество предизборна, обиколка Борисов се снима пред газовата станция „Нова Провадия“ и отново повтори мантрите си за хъба „Балкан“. Затова не е зле да Му се напомни, че това е платформа за търговия, а не е газопровод. Той няма връзка с българската газова мрежа и от него не може да се експортира синьо гориво.

В присъствието и мълчанието на енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов Борисов каза още няколко неистини. „Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки – Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб „Балкан“, посочи той. За „най-добрите компресори“ излъга и през последния уикенд. „Години наред България ще получава транзитни такси от преноса на газ, които ще са от полза за поколения напред“, изтъкна министър-председателят, правейки оглед на строително-монтажните работи за модернизацията на компресорна станция „Лозенец“. Там се изграждат два нови газотурбокомпресорни агрегата, които са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines.

Това обаче е далеч от истината. Американските компресори дори по изискване не са реверсивни, защото целта им е да пренасят руски газ през България към Сърбия и Централна Европа. Моделът Mars 90 на компанията по характеристики не е с възможност да сменя посоката. Според експерти още 20 години няма нужда от подобна операция, защото „Газпром“ е резервирал до 2039 г. целия капацитет на продължението на „Турски поток“ за пренос само в тази посока. За този срок е намален почти с 50% и техническият капацитет на газопровода, т.е. и транзитните такси от него за пренесени обеми ще са два пъти по-малко.

„Газпром“ ще държи за 10 години и най-важните изходни газови точки на страната, защото е резервирал 100% от капацитета за износ от България към Македония, Гърция (Кулата) и Турция (станция Странджа). Макар Борисов често да ходи и по строителството на интерконектора с Гърция (за газ от Азербайджан и терминала за втечнен газ при Александруполис), който се бави вече десета година, срокът за завършването му е пред поредно удължаване и вероятно този газопровод няма да заработи преди 2022 г.

* * *

Така, според Румен Овчаров, с провала на големи енергийни проекти България от енергиен център на Югоизточна Европа се превърна в кръгово движение, през което не минава никой. Очевидно е, че инвестициите в сектора ни заобикалят заради сервилната политика на настоящите управляващи. Възниква и въпросът дали страната ни нямаше да е по-стабилна и независима, ако през територията ѝ минаваха 30% от руския износ на природен газ, 15% от руския износ на петрол, с построената АЕЦ „Белене“, която сама по себе си е фактор за сигурност.

И още един въпрос: Стана ли България сега, когато ги няма тези проекти, по-силна и по-независима? Очевидно не. Така е, защото премиерът Борисов се съобразява послушно с евроатлантическите партньорски претенции, без да отчита националния интерес.

Автор: Евгени Гаврилов

Източник: в. „ДУМА“

Прегледана: 52308

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече