Дежа вю: Хаос, изтощение и гняв белязаха проверката на изборните резултати

- Advertisement -

Навсякъде в страната секционните комисии се разбунтуваха заради ужасяващо дългото стоене при подаването на протоколите с резултатите

Блъсканица, физическо и нервно изтощение, хаос в организацията и неистово чакане – такава беше картината навсякъде в страната, където секционните избирателни комисии (СИК) трябваше да подадат своите протоколи с изборни резултати. На практика, същото, което наблюдавахме и в столицата.

Пример за бедственото положение, в което бяха хвърлени служителите, е Велико Търново, където на членовете на СИК им се събраха около две денонощия работа – най-напред изборният ден, а след това висенето за предаването на книжата. „От Полски Тръмбеш сме. Аз съм на 76 години. Не съм спала вчера от 6 часа. Във Велико Търново чакаме от тази сутрин от 7.30 часа. Аз съм ветеран, от първото започване на изборите до момента винаги съм участвала, но като днешните избори никога не е било. Уморена и унижена съм“, разказваше пред БНР участничка в СИК някъде към късния следобед на понеделник.

Бюлетините – на огъня!

В Международния панаир в Пловдив, където предаваха книжата си местните СИК, напрежението беше огромно, също като проблемите. „В 7 часа сутринта включихме машините и в 20 часа ги изключихме. Ние сме от 5.30 часа сутринта, без да мигнем, без да имаме грам почивка! Когато дойдохме преди полунощ, тук беше човек до човек и от микрофона се чуваше само: спазвайте противоепидемичните мерки. Някой спазва ли мерките за физическо оцеляване на нас тук, които сме затворени без вода?”, разказваше член на комисия пред Нова ТВ в понеделник сутринта.

„В един момент казаха, че е имало токов удар, защото беше вече много студено, отоплението изключи. Ние не можем без почивка, не сме машини. Трябва някой от нас да припадне, да си отиде от този свят, за да се разбере, че имаме нужда от малко почивка. Ако трябва, да се заключат за малко материалите”, допълни жената.

Други бяха още по-остри – заплашваха направо да изгорят изборните книжа: „Всички, които сме тук, сме просто на предела на силите си. 26 часа! Искаме да попитаме – има ли такъв организъм, който да издържи 26 часа без сън? Всичките тези хора искат едно, единствено нещо – да напуснат тази палата с цената на факта да изсипем в центъра абсолютно всички бюлетини и да ги запалим. Разполагат с достатъчно полиция, която може да ги охранява. Можем да бъдем повикани в друго време, след като сме си починали, тогава да направим проверката.”

Спазвнето на мерките срещу коронавируса е невъзможно – за това бяха категорични всички. „Един върху друг по столовете, на земята върху чувалите, на един стол, свили се като кучета” – така хората описваха начина, по който са се опитвали да си починат през нощта.

В един момент някои членове на СИК просто са изоставили всичко и са си отишли, заради което сега ги търси полицията, разбра се от репортаж на bTV.

По-тежки избори не съм карал

“От 11 години съм в районна избирателна комисия, по-тежки избори от тези не съм карал”, заяви председателят на 26-а РИК Димитър Димитров пред БГНЕС. Неговата комиися приемаше изборните книжа от секциите в София-област в столичния „Интер експо център“.

По думите му протоколите са били кошмарни и масово са били сгрешени, за което отговорността е небрежността на СИК-овете. „Обучавали сме ги, трагична работа, омазани протоколи, едва ги оправяме. 2+2 е равно на 5“, коментира Димитров. Той смята, че огромен принос за сгрешените протоколи имат и машините, които са предизвикали хаос през изборния ден. „Машините официално работеха, но проблемите ни са с тях. Някъде не са изкарвали разписка, на други места е излизала смачкана. Въпреки това машинното гласуване при нас не беше спряно“, обясни той.

Заради неотпечатани разписки хората са гласували и с хартиена бюлетина, което е довело до по-големи стойности от очакваното, твърди още Димитров. Затова от ЦИК се очаквало да каже как да се отчитат двойните гласове – тези получени чрез машина и с бюлетина.

Блъскат се като ръгбисти

Протоколите от вота във Варна се предаваха в спортната зала в града. Пред и в залата се струпваха хора, въпреки противоепидемичните мерки.

„Хора припадат вътре, блъскат се като ръгбисти. Организацията е много на ниво“, каза иронично един от чакащите, цитиран от bTV. По думите му той чака от 3-4 часа сутринта, като преди това е чакал и в секцията.

Докарани до бунт

Напрежение възникна във Враца, разказа bTV. Във физкултурен салон в едно от училищата се стигна до бунт заради бавното обработване на протоколите. 

Секционните избирателни комисии бяха съсредоточени в две училища. Заради напрежението полицията изведе част от хората навън. Повечето останаха в автобусите. Грижа за тях не беше положена – никой не им донася дори минерална вода.

От местната РИК даваха станалото стандартно обяснение за забавянето – многото сгрешени протоколи.

Сгушени в автобуси и коли

Проблеми с приемането и обработването на книжата имаше и в Стара Загора. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където се приемаха изборните книжа на местната РИК, съобщава БНР.

И тук като причина посочиха масови грешки при попълването. „Масовите грешки са точно в обратната номерация в точките и подточките в протокола и при изчисляване на самите преференции. Многото числа затрудниха хората. В един момент хората се бъркат от обема информация, който въвеждат“, смята председателят на РИК Теодора Крумова. 

Заради студеното време военните палатки, които трябваше да приемат изчакващите секционни комисии, останаха празни. Повечето хора предпочетоха да стоят във автомобилите и автобусите, които са ги докарали, разказа Кремена Георгиева, член на секционна комисия от Раднево. “ Първо чакахме отвън, под моста, но няма как да се стои в този студ и се прибрахме в автобусите“, допълни тя.

Дали да оставят чувалите и да си ходят

В Бургас също изкараха напрегната нощ и ден. В крайморския град се опитаха да спазват мерките – въпреки че залата е голяма, вътре се допускаха не повече от 100 души едновременно. Първи пристигат протоколите от COVID секциите и секциите за карантинирани, които са обработени в отделно помещение извън сградата.

Призори автобуси от цялата област се събраха на Морската гара, разказва Нова ТВ, за да бъдат ескортирани с полицейски патрул до зала „Бойчо Брънзов”, където беше разположена РИК-Бургас. Последните автобуси пристигнаха около 4 часа сутринта. След това започва многочасово чакане без храна и вода. Някои са се заканвали да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат

Натикаха ни като прасета вътре

Негодувание обхвана и чакащите секционни комисии в Силистра. „Идваме тук, а вътре – пълно с хора. Над 200 човека. Но, ние да седим. От 2 часа трябваше да сме тук до 4, а да влезем в 7 часа! Просто сме възмутени! Няма никаква организация. Натикаха ни като прасета вътре“, възмущаваха се хората пред БНР.

Минимум час и половина отнемаше проверката на протоколите от хартиеното и машинното гласуване. „При допуснати грешки се стига до повторно преброяване и попълване на протоколите и така още 2 часа“, коментира Мариана Чобанова, председател на РИК-Силистра. „Най-вече грешките при нас са в преференциите. Почти всеки втори протокол е сгрешен. Никой не е очаквал, че толкова ще се забавим“, каза още Чобанова.

Припадат един след друг

В Хасково от началото на процедурата по предаването на книжата до сутринта имаха петима припаднали. До това се стигна, защото в един момент пред местната РИК се бяха събрали почти всички секционни избирателни комисии от всички общини.

„Ние предложихме на част от тях да изчакат в автобусите на паркинга, бяхме подготвили училище извън залата, там бяха създадени условия – навеси, скамейки, тоалетни“, обясни шефът на РИК Веселина Тенчева пред БНТ. Според нея, въпреки това хората са се наредили и са започнали да се бутат отвън, искайки да влязат в залата, и това е причината за хаоса.

И там, като в Пловдив, хората са се заканвали, че са готови да хвърлят и да палят бюлетини.

В ЦИК бяха спокойни

От ЦИК се обадиха по повод случващото се само веднъж. „Нека, както областните управи, така и РИК, да информират членовете на секционните избирателни комисии за графиците, правилата и режима, по който се приемат протоколите, за да може да има едно по-голяма спокойствие. Знаем, че е труден днешният ден и се отнасяме с голямо разбиране“, коментира ситуацията говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 55266
</