Социологът Мира Радева: Изборите показаха политически разлом, а Слави е в капан

- Advertisement -

Бойко Борисов и Корнелия Нинова останаха на своята логика. Трябва да поздравим Борисов за постигнатите резултати, но снощи той ми изглеждаше тъжен и готов на компромиси. Това заяви в студиото на предаването „Лице в лице“ по bTV социологът Мира Радева, която коментира резултатите от снощните парламентарни избори.

„Слави Трифонов влезе в политиката с една идея за радикална промяна, която той подкрепя и следва вече доста години, като основното е мажоритарни избори. От една страна от партията му казват – ние никога няма да правим коалиция с ГЕРБ. От друга страна обаче всички останали партии няма да приемат мажоритарната избирателна система. Единствената партия, която е готова да приеме мажоритарен вот, е ГЕРБ. По този начин Слави Трифонов попада в един капан – няма да прави коалиция с ГЕРБ, но ГЕРБ са единствените, които приемат основната политическа теза и идея на „Има такъв народ“, разкри тя.

„За мен този парламент трябва да промени изборните правила и на база на това може да се състави един програмен кабинет, който не е ясно колко ще издържи. На тези избори видяхме един поколеченски разлом. Мен един резултат ме удовлетворява изключително много – ксенофобския и расисткия вот претърпя пълен провал на тези избори„, добави още Мира Радева.

Заедно с нея гост по темата бе и социологът Кънчо Стойчев.

„Не е станала кой знае каква изненада на изборите. Те си протекоха нормално и както винаги – с нормалните неразбории, както винаги се купуваха гласове от всички. Не можем да говорим за никаква ниска избирателна активност и за огромна активност на гласуващите българи в чужбина. По тази тема мога да заявя, че е крайно време на нашите сънародници зад граница да им се разреши да гласуват електронно“, призова той.

„На ГЕРБ ще им е трудно да направят правителство, но на другите ще им бъде още по-трудно. Резултатът на ГЕРБ е прекрасен. Дай боже всеки му след толкова години управление да получи такъв резултат. Факт е, че като се събере новият парламент ГЕРБ ще изглеждат много самотни в залата или поне това обявиха преди изборите останалите партии. За мен парламентът ще се събере, ще се направят някакви опити за коалиции, ще променят изборните закони и с това ще приключи мандата на Народното събрание“, прогнозира Стойчев.

Слави Трифонов няма как да направи коалиция с ГЕРБ. Това ще означава да загуби електората си, а Трифонов според мен ще иска на едни предсрочни избори да се бори за първото място. Аз съм убеден, че съставянето на кабинет в тази конфигурация ще е много трудно и невъзможно. Според мен Народното събрание ще се събере, ще промени някои закони и отиваме на нови избори. Дали предсрочните избори ще донесат нещо различно – никой не може да прогнозира. Със сигурност политиците трябва да започнат един нормален диалог и да се разберат по основните теми – икономическата и здравната криза, да не се допуска хиперинфлация“, каза още Кънчо Стойчев.

Прегледана: 56888

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече