Политическа стратегия: Ухажваният от всички Трифонов категорично отказа да се коалира

- Advertisement -

Сценаристът Тошко Йорданов отряза мераците на БСП за подкрепа на „Има такъв народ“

Два дни след края на вота повечето формации, които влизат в новия парламент, тръгнаха да се надпреварват да ухажват партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. БСП дори обяви, че в името на изгонването на ГЕРБ и Бойко Борисов от власт, е склонна да подкрепи кабинет на „Има такъв народ“. „Държим на думата си. От БСП могат да казват каквото си искат, но коалиция с тях няма да правим“, коментира днес пред „Сега“ Тошко Йорданов, сценарист и кандидат за депутат.   

Йорданов допълни лаконично, че очакват окончателните резултати от парламентарния вот, след това трябва да се свика Народното събрание и пр. Ще вървим по стъпките, които са регламентирани, допълни той. И отново потвърди думите си от изборната нощ – без пазарлъци и коалиции с ГЕРБ и ДПС. Всъщност от „Има такъв народ“ остават отворени за разговори за бъдещо управление единствено към „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза пред „Сега“, че към момента ситуацията е доста неясна и че е „рано да се правят каквито и да било анонси“ за коалиционни преговори. „Няма кой знае какви отговори. По никакъв начин подкрепа на управление на ГЕРБ и ДПС. Както и на БСП“, посочи Иванов, като подчерта, че трите партии попадат в различни категории. По думите му ако със Слави Трифонов не се получи и той върне втория мандат за съставяне на правителство, за дясното обединение би било невъзможно да подкрепят мандат на соцпартията. 

Нито ГЕРБ, нито ДПС“, коментира пред „Сега“ и Мая Манолова от „Изправи се. Мутри вън!“ Според нея първите три партии трябва да „поемат отговорността за конкретни действия за формиране на кабинет“. „В опитите на ГЕРБ да се правят програмни правителства, служебни кабинети, прозира желанието им да се задържат на власт, в което ние няма как да участваме“, допълни Манолова.

Всички партии заявяваха, че са „за“ справяне със сегашния модел и отстраняването му от власт. Ако не са променили в следизборната нощ тези си приоритети, може да се говори за някаква такава подкрепа“, каза от своя страна Христо Проданов от левицата пред Нова тв, в отговор на въпрос дали БСП би подкрепила правителство на партията на Слави Трифонов.

Той обаче отказа да каже дали евентуалната такава подкрепа е възможна без БСП да иска да влезе в управляващата коалиция. „Първо трябва да има поискана подкрепа, след това ние трябва да имаме мандат от Националния съвет най-малко и да дадем подкрепа. Така че нищо не уточняваме, защото дори самите изборни резултати не са готови изцяло“, добави Проданов.

По думите му в БСП трябва да чуе политическите послания, мерките и обещанията на подобно правителство, за да прецени дали да го подкрепи.

Снимка: „СЕГА“

ПРИЗИВ

За да затвърди позицията, че е готова на общи действия с хората на Трифонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе по-късно днес с призив да се обединят в съвместна позиция за концесията на столичното летище. В специално изявление пред медиите, Нинова поиска и от Мая Манолова и Христо Иванов да излязат с „категорична позиция срещу решението, което правителството на Борисов трябва да вземе утре за концесионера“ на аерогарата.

„Предупредихме, че след изборите моделът ГЕРБ е само пропукан. Бойко Борисов не може да управлява повече, но този модел е проникнал навсякъде и ще се съпротивлява докрай. А вече предприемат действия да се окопават във властта, да осребряват последните си дни и да залагат мини пред следващото управление“, твърди Нинова. По думите й на правителственото заседание се готвят „тайно, да отложат в 12 без 5 плащанията на концесионера на Летище „София“ за 10 г., но да го допуснат да управлява и да се ползва от правата си – включително събиране на такси и увеличаване цените на билетите“.

Нинова каза още, че управляващите „ударно и по бързи процедури слагат нови ръководства с нови мандати на ключови държавни дружества, започнали са смяна на неудобни директори на болници и ускорени процедури за продажба на общински болници там, където ГЕРБ има мнозинство в местната власт“.

„Ние 4 години се борим срещу тази сделка, но не ни стигаха гласовете. Ето защо днес за първи път и официално се обръщам към „Има такъв народ“, „Да, България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ – ако препотвърждавате предизборните си ангажименти за промяна на модела, нека го направим още днес, с категорични позиции по тези въпроси, и да спрем решението на Министерския съвет утре“, настоя соцлидерът.

„Това е цирк, ние в цирк няма да участваме. Ние трябва да спрем всички свинщини, а не само една от тях, на Борисов. Това за концесията е окей, а то не е само това. Те сега докато си заминат до първия ден на Народното събрание, това ще е всеки ден и по 12 часа на ден. Т.е. всичко трябва да се спре, не само това“, отговори пред БНР Николай Хаджигенов от Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Партньорът му Мая Манолова пък обяви, че гражданите са им отредили ролята на парламентарен омбудсман, затова и първите им проекти ще са насочени към тях. Оттам вече имали готови проекти, първият от които ще е за създаване на Комисия по ревизията, която да се заеме с „черните каси на властта“ – автомагистрали, държавния ВиК холдинг, държавната петролна кампания, предприятието за управление на язовирите и т.н., за да се види как възлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс. От партията ще потърсят „Демократична България“ и партията на Трифонов и за съвместни действия, свързани със съдебната реформа.

По-късно и от „Демократична България“ настояха правителството да отложи вземането на решение за намаляване на концесионни такси за летище София, въпрекич е според тях призивът на БСП за обединение по този казус е „закъснял“. Ивайло Мирчев от коалицията посочи, че в новия парламент ще искат създаване на Анкетна комисия, която да разгледа тази сделка.

НОВ ВОТ

Въпреки засилилия се натиск от страна на левицата за общи действия срещу ГЕРБ, и от ляво, и от дясно, не изключват да се стигне до парламентарна криза, до съставяне на служебно правителство и нови парламентарни избори наесен. Причината е, че само „анти-ГЕРБ фронтът“ не е достатъчен, за да се получи обединение и че трябва да се търсят сериозни и значими приоритети, на които да се стъпи за управление.

Автор: ТАНЯ ПЕТКОВА

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 55439

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече