Д-р Борислав Цеков: Има тежки его-проблеми у всички сегашни политически фактори

- Advertisement -

Изключително глупаво и политически неадекватно е мисленето, че едно служебно правителство е „страшно“ понеже можело да направи „ревизия“ на управлението, да търси отговорност или да осъществи някакви сериозни промени. Това коментира Д-р Борислав Цеков от Център за нова Европа за в. „Труд“.

Първо, няма време – служебните правителства са с хоризонт 3-5 месеца. Докато се запознаят служебните министри с папките, докато прегледат административния щат и в същото време се занимават с организацията на изборите и с всички неотложни, всекидневни управленски дела, докато задвижат някакви процедури, и ще трябва да си ходят. Виж, приказки може да има много, но реални резултати – нулеви. Гледали сме го това и на практика.

Второ, едно служебно правителство няма конституционен мандат да прави никакви радикални промени, ревизии и тям подобни. Защото това временно назначено правителство, излъчено не по демократичен парламентарен път, а еднолично – от държавния глава, не е обект на парламентарен контрол и отчетност и има една единствена конституционна задача – да запълни вакуума между изборите и да гарантира тяхното успешно провеждане.

Служебното правителство е нещо като резервната гума на автомобила – служи колкото да стигнеш до сервиза, където да ти сложат нова гума. Затова не разбирам какъв е този ужас от служебно правителство.
Голяма работа! Но явно освен неразбиране става дума и за тежки его-проблеми у всички сегашни политически фактори без изключение.

Източник: в. „ТРУД“

Прегледана: 58462

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече