Политическа заявка: Трифонов и Манолова ще ревизират управлението на Борисов

- Advertisement -

Появиха се мнения в БСП, че не е задължително да бъде подкрепян кабинет на Трифонов

Депутатите от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ са готови още в първия ден на парламента да внесат предложение за комисия по ревизия на управлението на Бойко Борисов. това обяви съпредседателят на коалицията Мая Манолова пред БНР. „Разговаряли сме с партията на Слави Трифонов и те ще подкрепят този проект за решение… Ще настояваме да има парламентарен контрол всеки ден на всеки един от министрите на Бойко Борисов. Първи в парламента ще извикаме финансовия министър“, обяви Мая Манолова. 

Тя се закани всеки ден да има парламентарен контрол. Първият извикан – Кирил Ананиев, ще трябва да обясни истината за финансовото състояние на държавата.

„Тези 50 лева, които ГЕРБ даде на пенсионерите до провеждането на изборите, ние ще настояваме да са продължени поне до края на тази година, а от следващата да има преизчисление на пенсиите, които освен тези пари да включи още“, каза Манолова. „Изправи се! Мутри вън!“ са готови и с предложения в Закона за извънредното положение, които да дадат пряка финансова подкрепа на малките предприятията. Обещали сме по една депутатска заплата да получи всяка малка засегната фирма – 7000 лв. „150 млн. лв. – на толкова изчислихме тази подкрепа“, каза Манолова.

След Ананиев ще бъде извикан вицепремиерът Томислав Дончев заради средствата по Плана за възстановяване. Преди дни Дончев обяви, че не е почтено това правителство да внася в ЕК българския план за възстановяване, по който в страната се очакват 18 млрд. лв. евросредства. Затова правителството на Борисов няма да приеме плана, каза Дончев. Според Манолова това решение е наказателна акция на правителството на Борисов по отношение на българския народ и българския бизнес. Тя бе категорична, че парламентът трябва да реши планът да бъде финализиран и пратен в Брюксел до крайния срок, който е 30 април. Иначе страната рискува да загуби средствата. В петък Дончев каза, че ЕК е „в състояние да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто счита за добре“. 

Дончев трябва да бъде питан защо в плана на ГЕРБ го няма туризма, защо ще има пари за стиропор, бетон, асфалт, но не за дигитализация.

ВЪТРЕШНИЯТ СКАНДАЛ 

„Темата е затворена.“ Така Манолова коментира напрежението в коалицията, породено от изказването на Николай Хаджигенов, който допусна подкрепа от БСП и ДПС за кабинет с участието на „Изправи се! Мутри вън“, а Мая Манолова и Татяна Дончева изключително остро се разграничиха от него. „Не е лошо, че имаме ръбове, на тях ще се убожда Борисов всеки път. Всеки, който е решил да участва в политическия процес, иска или не иска, става политик. Хората са чувствителни към всяка една дума, която ще произнесе всеки нов избраник и затова реакцията срещу непремерено изказване е бурна. Нас хората не ни избраха за постове и позиции. Темата е затворена, продължаваме напред. Ще имаме силна, подготвена, категорична парламентарна група“, каза Манолова. 

РАЗГРАНИЧАВАНЕ

Междувременно членът на Изпълнителното бюро на БСП Крум Зарков се разграничи от направеното няколко пъти след вота от Корнелия Нинова обещание за подкрепа на кабинет с мандат на „Има такъв народ“. „Тази заявка е непремерена според мен. Националният съвет трябва много внимателно да се произнесе срещу или за нея. Мнозинство само анти, без приоритети, не бива да бъде подкрепяно. БСП трябва да каже какво точно ще прави. Как да обясня на хората, на които в кампанията обещавах преизчисляване на пенсиите, че ще подкрепим формация, която не е обещавала това?“, заяви той. Думите на Зарков бяха част от по-обща критика срещу Нинова и са интересни в два аспекта. Първо, те показват, че в новия парламент ще има леви депутати, които не изгарят от желание да подкрепят мандат на Трифонов. Така сметките за „протестно мнозинство“, подкрепяно от БСП, стават висящи. Второ, Зарков е един от доверениците на Нинова. Но явно след изборното фиаско дори най-близките хора на председателката й изнамират кусури.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 55681

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече