Политологът Първан Симеонов: ГЕРБ не искат избори, а искат да гледат сеира на другите

- Advertisement -

ГЕРБ не искат избори, а искат да гледат сеира на другите. Това заяви политологът Първан Симеонов в сутрешния блок на БНТ. Според него президентът би искал служебен кабинет и нови избори, но един служебен кабинет за 2 месеца какво може да направи. БСП не държи на избори и ако има нови избори логиката е следната – загубилият продължава да губи, а спечелилият пак печели.

Снимка: Първан Симеонов

На Слави Трифонов му е по-трудно – ако не направи кабинет излиза играч, но ако не направи кабинет пак излиза играч. В Демократична България е много спорно дали антигерб добавката ще отиде отново при тях или в „Има такъв народ“.

По думите на Симеонов „Изправи се! Мутри вън!“ не държат на нови избори, защото при евентуални нови избори може да останат под чертата. На останалите извън парламента им се иска реванш. При едни бързи нови избори част от гласовете на протестната вълна може да отиде при Слави Трифонов, изтъкна Симеонов и запита дали обществото няма да се уплаши от хаоса и да пожелае отново Бойко Борисов. Симеонов е на мнение, че партиите на протеста могат да съставят кабинет, ако приемат безусловната подкрепа на БСП. Поне 100 000 социалисти не излезли да гласуват на парламентарни избори и за това „Има такъв народ“ станали втори.

„Нека не забравяме, че COVID e основният кръчмар на всички сметки“, посочи Първан Симеонов. На него му се вижда много трудно как Слави Трифонов ще се разбере с Демократична България за мажоритарно гласуване или например как „Има такъв народ“ ще се разбере с Мая Манолова. Симеонов не е сигурен доколко българинът иска промяна, защото е консервативен човек. Слави Трифонов на няколко пъти искаше да влезе в политиката и постиженията му са, че успява да говори с младите хора, каза още Първан Симеонов.

В студиото на БНТ присъства и политологът доц. Стойчо Стойчев, според когото големите партии се дърпат и не искат да правят правителство, докато малките искат мандат, а не предсрочни избори. Политическите проекти от улицата правят един или максимум два парламентарни мандата и след това си отиват, отбеляза Стойчев.

Той допълни, че ако не се реализира вторият мандат, третият ще се реализира, защото големите партии имат интерес отговорността за тежките време, които предстоят да бъдат понесени от „Изправи се! Мутри вън!“ например. Според него президента Румен Радев може да сформира работещо мнозинство, което да си бъде съвсем истинско правителство. Самият президент, ако си гледа внимателно ходовете и картите би предпочел този вариант – да конструира правителство, което по неговото лидерство да върши някакви неща, да спечели президентските избори и да търси собствената си реализация в политиката, коментира Стойчев. Разделението в парламента ще доведе до противопоставяне, нестабилност и за това никой не иска да се нагърби да управлява, посочи той.

Източник: БНТ/ Actualno.com

Прегледана: 55323

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече