Галъп инт.: 50% от българите навити за зелени сертификати

- Advertisement -

Българите все са още разделени по отношение на идеята за т. нар. „ваксинационни паспорти“, но 50% от сънародниците ни са „за“, показват данните от проучване на „Галъп Интернешънъл“.

Около 1.4 милиона души са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година, 1.2 милиона пък са отложили планове за чужбина – това е равносметката от последните дванадесет месеца у нас, белязани изцяло от COVID-19, сочат данните от изследване сред 1000 души в периода 18-24 март 2021 г. от регулярната изследователска програма съвместно с туристическата индустрия.

Притесненията остават. Близо половината от въобще планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в идните месеци, биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в

България обаче биха отложили. България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29 на сто даже твърдят, че с коронавируса са преоткрили страната като добро място за туризъм.

Общо 1.5 милиона българи планират море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион пък планират планина. Над 300 хиляди ще предпочетат спа туризъм. Около 200 хиляди – екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н.

Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи.

Оказва се, например, че заради COVID-19, мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63 на сто твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34 процента не изпитват такива притеснения.

Според данните 73 на сто биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26 на сто нямат такъв проблем. В тази ситуация едва ли само COVID-19 е решаващ фактор, но явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани, смятат от „Галъп“.

Позитивна новина е, че близо 2.3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни. Това е може би първият път, когато в изследователската програма се улавя толкова сериозен дял, което се дължи на засилената активност на държавата в това отношение, отбелязват анализаторите. Сред активно пътуващите за туризъм този дял е по-висок, а също и позитивните оценки за рекламната кампания в полза на родния туризъм.

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т.нар. „ваксинационни паспорти“ или „зелени сертификати“: 50 на сто по-скоро са съгласни, 43 процента обаче са против.

Най-добрата новина според анализаторите е, че близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози. Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над два милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко, коментират от „Галъп“.

Прегледана: 54997

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече