Румен Радев пред ГЕРБ: Не искам служебен кабинет, а редовно, отговорно правителство

- Advertisement -

„Искам да напомня, че отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство“, това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите за формиране на правителство с ГЕРБ-СДС, в които не участва премиерът Бойко Борисов, но дойде кандидатът за неговия пост – Даниел Митов.

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск“, изтъкна държавният глава, цитиран от Дир.бг.

По думите му са нужни оперативни действия за съставяне на кабинет и от Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивостта на процесите.

„Искам да разсея някои спекулации, че аз бързам със служебен кабинет, напротив – аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната възможно най-бързо да имаме действащо редовно, отговорно правителство“, заяви още Радев.

И подчерта: „Президент не е и не може да бъде архитект на бъдещо управление, не искам по никакъв начин да забърквам институцията в този процес, отговорността е в изцяло в НС и парламентарните групи“.

„Проведохме честен и конструктивен разговор за това какво следва по процедурата по чл. 99 от Конституцията… ГЕРБ заяви отново своята готовност и отговорност към държавата, когато президентът ни връчи мандат… да предложим състав на Министерския съвет“, каза Десислава Атанасова след разговорите с Радев

Тя добави, че на срещата са обсъдени теми от дневния ред, на първо място предизвикателствата пред държавата и следващото правителство, геополитически, като въпроси, свързани с Плана за възстановяване са били обсъдени „детайлно“.

„За нас е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо“, каза Атанасова, цитирана от БНР.

Следващите дни ще стане ясен съставът на правителството, който предлага ГЕРБ-СДС, заяви Даниел Митов, който бе обявен за кандидат премиер. „В хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство или не“, добави той.

Прегледана: 58476

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече