2 юни: Прекланяме се пред подвига на Христо Ботев

- Advertisement -

На втори юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Точно в 12 часа сигнал на сирени ще призове за общонационална почит към паметта и подвига на Ботев и героите от национално освободителните борби.

В цялата страна ще се проведат възпоменателни чествания и церемонии по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета – революционер.

В Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България родолюбиви българи изкачват връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение.

Поради ограничителните мерки и тази година на върха не е предвидена официална програма.

„За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, ако грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме достойни синовете на Ботев и неговото дело“, каза врачанин.

„На 2 юни се чувствам изключително горд. Ежегодно се качвам. В тези моменти пламъкът избухва в още по-големи мащаби и чувството не може да се опише“, сподели друг негов съгражданин.

На път за историческия връх много участници в похода отдават почит и на лобното място на Ботев в местността Йолковица.

Преди сирените в 12 часа в подножието на  паметника на Околчица ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

„Дано когато свирят сирените всички да спрем и да помислим за малко“, каза жител на Враца.

По повод 145-годишнината от гибелта на Христо Ботев, в родния град на поета революционер – Калофер, ще се състои митинг поклонение. Очаква се на церемонията да присъства вицепрезидентът Илияна Йотова.

Преди това от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

В Плевен отбелязват Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България с военен ритуал пред паметника на поета-революционер на едноименния булевард в града.

В него ще участват военнослужещи от Плевенския гарнизон. Ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът Георг Спартански. В знак на признателност ще бъдат поднесени цветя и венци.

С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец ще бъде почетена годишнината от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България в община Смолян.

На площад „Свобода“ в града от 11,30 часа пред паметника на Ботев с Почетен караул тържествено ще бъде отбелязан 2 юни.

Поклонение в Деня на Ботев ще има и пред монумента на загиналите във войните в град Рила.

Паметната композиция, на която са имената на около 180 загинали по фронтовете войници и офицери от района на Рилското корито, е на едно от най-оживените места в града – площад „Дружба“.Монументът на загиналите във войните в гр. Рила Снимка: Кирил Фалин

Изграждането на монумента продължи три години и струва около 50 хиляди лева, част от които са дарение.

Композицията е висока 2,3 м, с аранжирани орнаменти и с автентично бойно снаряжение от 1916 година, които са с музейна стойност. На три колони от черен гранит са  изписани имената на загиналите в Руско-турската освободителна война и опълченци от Рилското корито, от Балканската и Първата и Втората световна война.

Изграден е и кът за отдих с тревна площ, с чешма и с масивни пейки, както и модерно осветление.

Днес за пръв път на 2 юни тук ще има поклонение, досега това ставаше  на друго място, каза Марияна Костова, говорител на общината.

Прегледана: 111821

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече