Стефан Янев на Съвета по сигурността: Корупционната среда в България прави демокрацията нефункционална

- Advertisement -

Стефан Янев препоръча банките да не осъществяват транзакции към лица и фирми от списъка на САЩ. Коментара си служебният премиер направи при отриването на заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет днес, цитиран от Дир.бг.

Целта на Янев е да бъдат избегната верижна реакция като следствие от вече наложените санкции по закона „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 компании, свързани с тях. Списъкът със свързани фирми обаче ще бъде разширен от българското правителство.

Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна, каза Стефан Янев при отриването на заседанието на Съвета по сигурността.

Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията, подчерта премиерът.

По отношение на политическата стабилност в контекста на сериозната, по думите на премиера, корупционна среда, която е факт от последните няколко дни – на 2 юни Службата за чуждестранни активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица и 64 фирми, Янев коментира, че това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и, че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън границите ни.

Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели до момента. Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда, заяви премиерът.

Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политически неутралитет, са действали пристрастно, в политически смисъл, със съответните последствия в това отношение, каза премиерът.

Темата на заседанието е „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“, обяви премиерът.

Той посочи, че днес ще се обсъдят елементи както от актуалния дневен ред на обществото, така и проблеми, свързани с функционирането на системата за сигурност.

Разширеното обяснение на основната тема включва – дневен ред: разглеждане на мерки за гарантиране на политическата стабилност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията; прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор „Сигурност“, посочи премиерът.

Заседанието на Съвета по сигурността е първото за мандата на служебния кабинет.

Прегледана: 18353

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече