Велислав Минеков със скандални разкрития за ремонта на Ларгото

- Advertisement -

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви на пресконференция, че е заварил във ведомството „неща, които са потресаващи по отношение на финансови загуби и евросредства“.

„По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото“, заяви той и цитира секретен доклад на ОЛАФ по случая.

„Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“, допълни Минеков, цитиран от Дир.бг.

По думите му тези средства трябва да се върнат обратно. Министърът коментира, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари.

Имам съмнения какъв ще бъде резултатът с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.

Той коментира, че заради съмнения за неправомерно използване на евросредства за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“ – „тъй нареченият български Лувър“ – също ще бъде подаде сигнал до прокуратурата, оглавявана от Лаура Кьовеши.

„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков.

Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

„Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни Минеков.

По повод скандала с БНТ, откъдето днес обявиха, че ще сезират евроинстутициите и посланиците от Европа и САЩ заради заплахи на министъра към журналисти и приравняването им с престъпници, министърът беше категоричен, че това е лъжа.

Не съм сплашвал журналисти, поискал съм обяснение от г-н генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони, и че това е наистина нарушение на националната сигурност. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Спомняте си случая с вашата колежка Силвия Великова. Колегите в телевизията са били представени от министъра като терористи престъпници. Някъде да сте чели подобно нещо от мен?“, заяви Велислав Минеков по повод реакцията му срещу Емил Кошлуков след живо включване от брифинг на ГЕРБ по време на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на 22 май. 

Прегледана: 16939

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече