МЗ облекчава мерките: Някои ваксинирани може и без маски

- Advertisement -

Министерството на здравеопазването подготвя облекчения в изискването за задължително носене на маски в затворени обществени помещения, обяви зам.-здравният министър Александър Златанов на извънреден брифинг, цитиран от в. Сега. Те ще бъдат детайлно разписани в заповед на здравния министър в понеделник или най-късно вторник.

По думите му заболяемостта у нас вече е под 50 на 100 000 души, страната ни е на 23-то място в ЕС по този показател, затова от екипа на министър Стойчо Кацаров смятат, че могат да разхлабят малко мерките в с оглед предстоящите топли месеци.

От думите на Златанов се разбра, че засега от маските ще бъдат освободени ваксинираните служители на заведенията и малките търговски обекти. Става дума само за малки помещения – спортни салони, фитнеси, фризьорски салони, магазинчета. „При малки колективи от 5-7 души, ако са ваксинирани – хората също няма да трябва да носят маски“, обясни Златанов.

За посетителите на тези малки заведения и обекти обаче остава задължението да са с маска. Маските остават задължителни и в рисковите зони – големи търговски обекти, административни сгради с много хора, при които не може да се контролира потокът и т.н., каза още зам.-министърът. Засега не се предвижда премахване на маските и в градския транспорт.

Повечето детайли около разхлабването ще бъдат описани в заповед на министъра в началото на идната седмица. Тъй като не всички случаи в живота обаче могат да се обхванат в документ, на здравните инспекции ще бъдат дадени правомощия да решават кога и къде какви мерки да налагат по отношение на маските в зависимост от ситуацията в дадените области.

Въпреки че зам.-министър Златанов говори главно за служителите на малките обекти, които ще бъдат освободени от носене на маска, ако са имунизирани, от последващите му думи стана ясно, че без маска в подобни помещения ще могат да влизат и посетителите – например на кина и театри. На въпрос кой ще следи дали служителите на дадени кино проверяват посетителите, които са без маски, носят сертификат за ваксинация, той отговори: „Досегашните контролни органи – РЗИ, органите на МВР и общинските служители“. Т.е. докато човек е на кино, той може да бъде проверен от органите на реда дали е ваксиниран.

Прегледана: 137413

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече