Прокуратурата прати писмо до САЩ да пита защо Пеевски е корумпиран олигарх

- Advertisement -

Българската прокуратура е изпратила писма до Държавния департамент на САЩ, с които иска повече информация на какво се базират наложените по закона „Магнитски“ санкции срещу бизнесмена Делян Пеевски и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Документите са публикувани от разследващия сайт Bird.bg

„Разкритата информация от компетентните органи на САЩ представлява основа за предприемане на действия от страна на българската прокуратура“, пише в писмото, като се уточнява, че след обявяването на санкциите спрямо Пеевски е образувана преписка с номер 7127/2020. Такава има и срещу Илко Желязков под номер 7129/2021

Писмото

„Случаите се разследват с оглед събиране на доказателства за корупционни престъпления, осъществени от български граждани. Ако такива престъпления се установят, те следва да попаднат в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията, която служи за основа на санцкиите срещу Пеевски и неговите компании може да помогне на разследването за неговото успешно и пълно завършване“, посочва прокуратурата.

Поради това държавното обвинение „любезно моли“ САЩ да предоставят писмено данните, с които разполагат, защо Делян Пеевски е санкциониран като корумпиран олигарх. „Разчитаме на Вашето любезно сътрудничество и благодарим предварително. Възползваме се от възможността да уверим Министерството на правосъдието на САЩ за нашите намерения за ползотворно сътрудничество“, завършва писмото. И документа за Пеевски, и този за Илко Желязков са подписани от прокурори.

По-късно от пресцентъра на прокуратурата потвърдиха официално, че са изпратени 6 писма до Департамента по правосъдие на САЩ, с които се иска информацията, на която са основани санциите по отношение по шестимата български граждани – Делян Пеевски, Илко Желязков, Васил Божков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов и свързаните с тях търговски дружества.

„Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на прокуратурата“, пише в съобщението, като се уточнява, че данните биха помогнали за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване.

Прегледана: 60265

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече